/ Агенция "Митници"
Общо 18,020 кг марихуана задържаха митнически служители в две куриерски пратки, пътуващи от Италия за Гърция.

На 22 февруари и на 8 март митнически служители на отдел „Наркотици, оръжия и прекурсори“ в Централно митническо управление извършват контролни действия в разпределителния център в София на голяма куриерска фирма.

В хода на проверките те селектират транзитно преминаващи куриерски пратки с направление от Италия за Гърция. 

Агенция "Митници"

В първия случай пратката представлява два кашона, слепени един за друг с опаковъчно фолио, от които се излъчва специфична остра миризма, характерна за марихуана. При отварянето на кашоните митническите служители установяват, че във всеки от тях има по пет термично залепени прозрачни полиетиленови плика, съдържащи суха зелена листна маса, наподобяваща съцветия на марихуана. Общото тегло на пакетите е 10.260 кг., а полевият наркотест реагира положително за наличието на канабис.

Няколко дни по-късно отново е селектирана за проверка пратка с направление от Италия за Гърция и митническите служители откриват 11 полиетиленови термично запечатани пликове, съдържащи суха зелена листна маса, наподобяваща съцветия на марихуана. Направен е полеви наркотест, който реагира положително за наличието на канабис.

За случаите е уведомен разследващ митнически инспектор и е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница София под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура. Към момента се провеждат съвместни активни действия за събиране на веществени и други доказателства по предвидения в закона ред.