/ БГНЕС
Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, е обявен за издирване от Интерпол, показва справка на интернет страницата на организацията. Там е посочено, че Желязков се издирва във връзка с участието му в организирана престъпна група, свързана с рекет, изнудване и палежи с цел печалба, отбелязва БГНЕС.

19 задържани при спецакция в Бургаско, издирват Митьо Очите (ОБЗОР)

Желязков е смятан за тартор на разбитата вчера организирана престъпна група в Бургаско. При акцията на ГДБОП, наблюдавана от специализираната прокуратура в четвъртък, бяха задържани 20 човека, на деветима са повдигнати обвинения. Трима се издирват, като сред тях освен Желязков е и общински съветник от Несебър, за когото се смята, че е участвал в бандата. При реализирането на акцията Желязков не е бил страната, като той е излязъл зад граница законно, тъй като не е бил нито подсъдим, нито обвиняем.

Издирват общински съветник от Несебър, участвал в разбитата престъпна група в Бургаско

Неутрализираната организирана престъпна група в продължителен период от време се е занимавала с изнудвания, палежи, телесни повреди и други престъпления. Изяснен е основният механизъм на действие на членовете и ръководителя на групата – те са установявали търговски дружества, развиващи успешен бизнес на територията на Южното Черноморие и по-концентрирано на територията на курортен комплекс "Слънчев бряг", от които искали „такса спокойствие“. Онези, които отказвали да плащат, са били "мотивирани" чрез палежи на автомобили, нанасяне на телесни повреди и по други начини.
 
При акцията вчера са извършени претърсвания на десетки адреси в Бургас, Слънчев бряг и Ямбол, открити са пари, оръжия и наркотици.