Миньори са били принуждавани да ходят на протест срещу президента
Миньори са били принуждавани да ходят на протест срещу президента / снимка: БГНЕС

В петък пред президентството беше организиран протест срещу намерението на държавния глава Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за новия данък от 20% върху зелената енергия.

Протестът пред президентството беше организиран от Гражданска инициатива „За нов обществен договор", известна с това, че подкрепя правителството. Митингът беше срещу решението на Плевнелиев да сезира Конституционния съд за новия данък. В протеста се включиха миньори от цялата страна - Стара Загора, Гълъбово, Бобов Дол.

В демонстрацията участваха и миньорите от мина Бели брег, която се намира на няколко километра от Драгоман.

По информация на Нова телевизия работниците са били принудени да се включат в митинга, а не са го направили по собствено желание.

„Служител на мината сигнализира, че протестът е организиран от ръководството, че служителите се извозват с автобуси, проверяват се по списъци, а в автобусите им се раздават инструкции какво да говорят, ако някой ги пита защо протестират", обясни репортерът на телевизията Вероника Димитрова.

Служител на мина Бели брег твърди, че никой от тях не се е озовал случайно там, а е бил накаран от ръководството насила.

„Нашият пряк началник ни се обади и каза, че трябва да отидем на протест в София пред президентството", обясни служителят на мината.

По неговите думи не е ясно какви са щели да са последиците, ако някой не се съобрази с нареждането. Никой обаче не се осмелил и да откаже. Все пак служителят изрази предположение, че този, който не отиде, би го грозяла финансова санкция или дори уволнение.

Източник: NovaNews.bg