/ МО, пресцентър
Многонационалната бойна група на НАТО в България заслужава висока оценка, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на посещението на президентите на България и Италия Румен Радев и Серджо Матарела на Учебен полигон „Ново село“. Те се срещнаха с националните контингенти от състава на бойната група на НАТО в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

„Многонационалната бойна група на НАТО е едно решение на Алианса за реално присъствие на съюзните сили, които са по колективната отбрана на източния фланг. Когато ние казваме, че българската национална отбрана се осъществява в рамките на колективната отбрана, това е най-добрият пример“, каза още министър Запрянов. 

„Очакваме на Срещата на върха на Алианса във Вашингтон да бъде дадена висока оценка и на нашата бойна група, и на всички сили на НАТО, които са разположени на източния фланг“, заяви той. 

В рамките на визитата на двамата президенти министър Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков проведоха среща с българския контингент в Многонационалната бойна група на НАТО. Министър Запрянов благодари на военнослужещите за професионалното изпълнение на задачите и изтъкна тяхната важна роля в утвърждаването на авторитета на Българската армия сред съюзниците. Той ги увери, че политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната полагат усилия за повишаване на статуса на всички категории военнослужещи и цивилни служители в системата, което се изразява в постигнатия консенсус в Народното събрание за повишаване на базовата заплата на военнослужещите, която през 2025 г. трябва да достигне средната за страната. Той подчерта, че не само парламентарните партии, а и президентът Румен Радев подкрепят усилията за повишаване на социалния статус на военнослужещите като една от мерките за преодоляване на некомплекта в Българската армия.

Началникът на отбраната даде висока оценка на представянето на нашия контингент в Многонационалната бойна група и акцентира върху модернизацията на българските въоръжените сили и допълнителните способности, които ще придобият след получаването на нова бойна техника. 

Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята, заяви президентът Румен Радев по време на общия брифинг с президента на Италия Серджо Матарела. Двамата отбелязаха още отличното взаимодействие и високото ниво на съвместна подготовка на българските и италианските въоръжени сили, както и приноса на другите държави членки. 
МО, пресцентър