/ БГНЕС
Индивидуалните казуси не бива да водят до генерални заключения, каза във Варна министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по повод резултатите, изнесени от граждански организации за състоянието на морето и плажовете у нас.

Той подчерта, че не е работа на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да крие данни, за да популяризира туризма и допълни, че той лично има доверие в инспекциите по места, защото те си вършат работа. Попов даде пример със сигнал за тежко замърсяване на плажовете край Поморие, заради който е бил мобилизиран целият ресурс на различни държавни институции в Бургаско.

Накрая се оказа, че замърсяване има на едно място някъде на плажа, някой го е снимал, а социалните медии завъртат информацията и предизвиква реакции, обясни Попов. И уточни, че по този начин един дребен факт е довел до вълна от критики и паника.

Всяко проучване на граждански организации би трябвало да бъде вземано предвид, допълни министърът. Според него обаче обективността на резултатите трябва да бъде дискутирана със съответните институции, които правят изследвания по позната и установена методология.

Във Варна министър Юлиян Попов участва в представянето на данните от доклад на Института по океанология към БАН „Съвременно състояние на околната среда в Черно море и пред българския бряг“. 
Мила Едрева/БТА