/ БТА
Министърът на електронното управление Александър Йоловски заяви, че няма изискване за договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да се издават електронни извинителни бележки. Всеки един общопрактикуващ лекар или специалист може да издава такива бележки. Йоловски отговаряше на депутатски въпроси по време на блиц контрол в днешното заседание на ресорната парламентарна комисия. 

Министър Йоловски припомни, че от началото на октомври бележките, извиняващи отсъствията на учениците по медицински причини, се издават само в електронен формат. 

Отговорът на министъра на електронното управление бе след въпрос на председателя на комисията Божидар Божанов, който се позова на медийни публикации, според част от които е необходимо лекарите да имат договор със Здравната каса, за да издават електронните бележки. 

„Всеки един преглед, без значение дали се заплаща от НЗОК или не, трябва да има амбулаторен лист и да завършва с вписване на информацията в Националната здравноинформационна система. Законът за здравето изрично предвижда, че пациентското досие се поддържа в рамките на НЗИС, тоест всеки един преглед, извършван от всеки един лекар, трябва да се отразява“, обясни министър Александър Йоловски. Той потвърди, че такова изискване за сключен договор няма. 

Припомняме, че данните от т.нар. гратисен период, в който отсъствията на учениците се извиняваха и с традиционната хартиена бележка, показват, че за първите 15 дни на новата учебна година са издадени близо 40 000 електронни извинителни бележки. Общият брой на лекарите, издали новия електронен документ, надхвърли 3300. Средно на ден се генерират над 5000 извинителни бележки.

От 1 октомври извинителните бележки за учениците от първи до дванайсети клас се издават само по електронен път.