/ Снимка: МРРБ
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова инспектира строителството на лот 1 от проекта за модернизация на пътя Мездра - Ботевград, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Изпълняват се земни и пътни работи - изкопи и насипи, стабилизация на земна (теренна) основа, направа на габиони, тръбни и правоъгълни водостоци, земни и пътни работи в зоната на пътен възел "Новачене" и надлез "Скравена". Работи се по подпорна стена и по реконструкцията на инженерни мрежи.

В ход е изграждането на големи съоръжения по трасето. Вече са изпълнени пилотите на моста на р. Бебреш, който ще бъде с три отвора. Работи се и по другите два моста, които ще бъдат построени в участъка - на реките Рударка и Калница, както и по още едно голямо съоръжение - подлез при пътен възел "Новачене".

В района на с. Скравена се изпълняват насипи, като е предвидена химическа стабилизация за подобряване на основите им, и 6 тръбни водостока. Вече са изпълнени габиони, реконструиран е над 1 км от водопровода, който захранва вилната зона на селото. Направени са изкопи и малки съоръжения. Преместени са всички комуникации.

Бъдещият скоростен път ще обхожда Новачене и Скравена.

По време на днешната инспекция на министър Аврамова е станало ясно, че до месец се очаква да бъде положен първият пласт асфалт в участък с дължина 1 километър в района на с. Новачене. По трасето там се изпълняват земни и пътни работи.

Пътят между Мездра и Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, което е с по една лента за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано. Ще има интелигентна система за управление на трафика, както и площадки за отдих.

Изпълнител на проектирането и строителството на Лот 1 е консорциум ДЗЗД Обединение "ГЕОПЪТ ЛОТ 1". Срокът за изпълнението им по договор е краят на 2023 г. Строителният надзор на обекта се изпълнява от "Мездра Консулт" ДЗЗД.