/ iStock

Още на 8 март работодателите поискаха правителството да издаде документ за военните действия на територията на Украйна, който да служи за получаване на сертификат за форсмажор за българските фирми.

Това съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията, след като темата предизвика остри дебати в парламента, а опозицията на три пъти поиска министър-председателят да дойде в Народното събрание и да обясни оповестената от вицепремиера Корнелия Нинова идея.

ГЕРБ в търсене на премиера Петков: Да не се разбират някъде с Нинова като мъже?

От министерството на Нинова припомнят писмото, което са получили от Българската търговско-промишлена палата. В него председателят на БТПП Цветан Симеонов пише:

"Продължаващите военни действия на територията на Украйна предизвикали тежка икономическа, хуманитарна и социална криза, доведоха до сериозни проблеми при осъществяването на международния стокообмен и до неизпълнение или забава в изпълнението на вече сключени външнотърговски договори.

Почти ежедневно на ниво Европейски съюз и на национално ниво се вземат решения за икономически и други санкции, голяма част от които имат ефект, като засягат и могат да засегнат вече сключени договори и тяхното изпълнение. И войната, и санкциите, наложени от държавни органи са събития от извънреден характер, които не са могли да бъдат предвидени по време на сключване на договора, и в търговската практика се приемат за неопределима сила (форсмажор).

Съгласно обичайната международна практика, в тези случаи българските фирми се обръщат към БТПП за издаване на сертификати за форсмажор, удостоверяващи настъпило непреодолимо събитие от извънреден характер, които представят пред партньорите си за освобождаване от отговорност при неизпълнение или забава в изпълнението на тези договори", се посочва в писмото.

Предложението на Нинова за обявяване на форсмажор не среща широка подкрепа в парламента (ОБЗОР)

"Поради спешността на въпроса, моля за съдействието Ви да се изготви такъв акт и/или да се създаде такъв сайт за документи, които имат публичен характер, възможно най-бързо, за да могат да се ползват от всички фирми, засегнати от ситуацията, което значително ще улесни процедурата за издаване на сертификати за форсмажор и ще спести време както на предприемачите, така и на съответните ресорни министерства, които при липса на общ документ ще трябва да издават такъв, по-отделно на всяка фирма за всеки конкретен случай (договор)", гласи искането на БТПП.
БГНЕС