Милен Керемедчиев най-вероятно няма да посети град Гори
Милен Керемедчиев най-вероятно няма да посети град Гори / netinfo

Заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев най-вероятно няма да посети град Гори, каквато бе първоначалната му програма на посещението в Грузия. Причината е, че двамата заедно с френския посланик нямат отговор от руската страна дали могат да пътуват натам и нито грузинската, нито руската страна гарантират тяхната сигурност. Вероятно Керемедчиев ще отпътува направо за арменската столица Ереван, каза самият той специално за Дарик радио.

Заместник външният ни министър се е срещнал с българите, работещи в офисите на международни организации като ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те са го уведомили, че в Гори не се допускат в момента чужденци, а само отвреме-навреме конвои с хуманитарна помощ и представители на грузинската администрация.

„За момента нямам разрешение нито аз, нито френският посланик да тръгнем за Гори. Грузинската страна продължава да твърди, че те не контролират ситуацията там и не могат да гарантират сигурността ни. От друга страна от офиса на ОССЕ твърдят, че има периодични изстрели в Гори. Обстрелват се и коли на журналисти и други цивилни автомобили. Руската страна до момента не е отговорила на нашата молба за отиване до там, те също не поемат ангажимент за нашата безопасност”, каза още Керемедчиев

По повод сигнал на слушателката на Дарик Олга Крачева, че двете й внучета Анита на 5 г. и Георги на 3 г. от смесен брак се намират на територията на Грузия и не могат да се върнат с майка си в България заради конфликта, Милен Керемедчиев поясни, че българското посолство е издало паспортите им, но грузинската им баба в Тбилиси не може да ги транспортира до Батуми, където се намират децата с майка си-българка:

„Паспортите ние сме ги издали и сме ги предали на бабата, която е в Тбилиси, но тя не може да ги изпрати до Батуми, защото няма достъп от източната част на Грузия към западната – към Черноморското крайбрежие. Това е проблемът, ние се опитваме да помогнем в това число и да видим дали конвой на ОССЕ или на ООН ще пътува и да предадем паспортите по тях”, добави още зам. външният ни министър.