Миков: Дознанието ще стане национална служба в МВР
Миков: Дознанието ще стане национална служба в МВР / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Дознанието ще стане национална служба в МВР и в него ще влязат оперативни работници, които ще разследват леките престъпления. Това заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков пред магистратите от ВСС. Той поиска специалните разузнавателни средства да се дават само от шестте апелативни съдилища в страната.

Вътрешният министър съобщи, че в МВР ще има пет национални служби, една от които ще е дознанието. В него ще се включат и оперативни работници от МВР, които в големите градове – които са големите огнища на престъпност, ще поемат по-леките престъпления.

Специалните разузнавателни средства, по думите му, ще се използват само в краен случай срещу организираната престъпност.

Предвижда се някаква форма на заплащане на СРС-та, за да може заявителите им да знаят, че това е скъпо средство, което трябва да дава резултати, обясни Миков и допълни, че трябва да се търсят и други средства за борба с престъпността освен техническите.

По думите на Миков стана ясно, че вчера е получен за съгласуване новият закон за специалните разузнавателни средства. Извън него той издигна идеята разрешенията за използването им да се дават само от шестте апелативни съдилища в страната, а не от 28 окръжни съдилища, както беше досега, за да се ограничи кръгът от лица, които имат допир с тази класифицирана информация и откъдето тя може да изтече.

Миков смята, че техническите служби, които използват СРС-та трябва да са относително обособени на високо равнище вътре в МВР, с достатъчна автономност и с контрол от прокуратурата, съда и вътрешната сигурност в МВР.

Той призна, че сега най-големият проблем е МВР да се справи с унищожаването на специални разузнавателни средства. Миков подчерта, че ще иска по-добра връзка между БОП и криминалната полиция и засилване на вътрешния контрол върху използването на специални разузнавателни средства в МВР.