Матурите за дванадесетокласниците са само след няколко дни. Вълнението на зрелостниците обаче е свързано не само с представянето на изпита, а най-вече с това дали и как ще се явят, ако техен близък, или те самите се разболеят от COVID-19.

Пред Йоана стои бъдещето в университет. Преди да кандидатства в него обаче, както всеки зрелостник – трябва успешно да положи задължителните матурите. „Чувствам се подготвена, надявам се притеснението да не ми изиграе лоша шега. Понеже доста се притеснявам от това напрежение, че ще има непознати хора и ще бъда в друго училище”, обяснява Йоана Петрова.

Таня Михайлова: Няма да има удължаване на учебната година (ВИДЕО)

Тя има и други притеснения – да не се разболее от COVID-19, което автоматично би я пратило на следващата сесия през август.

„Притеснявам се, разбира се, защото матурата е много важна и трябва да бъда там. Гледам да нямам контакт с хора, които имат някакви симптоми или са прекарали дори вируса. Защото в моето семейство има и по-възрастни хора и много се притеснявам да не се разболеят”, споделя Йоана.

Как ще се обучават учениците до края на месец май

А близките й също приемат сериозно идващата матура и полагат усилия да не се провали явяването на Йоана.

„Те са по-стриктни в мерките, може би защото съм им единственото дете и доста се притесняват за мен. Казват ми да ограничавам контактите с някои хора. Да спазвам мерките, да нося маска – в училище и на затворени места, в които има много хора”, разказва Йоана.

А притеснения за предстоящите зрелостни изпити има и нейната съученичка от 7 клас Анджелина - както за знанията си, така и за здравословното си състояние.

Започнаха първите абитуриентски балове в София (ВИДЕО)

„Взимаме стимуланти за имунната система, взимаме различни хапчета, които да ни помогнат да сме силни и тялото ни да се справи с болестта, ако случайно я хвана. Трябва сигурно да правя матурата онлайн, което ще е малко тегаво. Може и дори да не се явя, ако е твърде лошо”, казва Анджелина Славова.

Засега е сигурно, че карантината не означава край на всичко. Първи ще се уверят дванайсетокласниците. Ако са с отрицателен PCR-тест, те ще могат да се явят на матура в училище. Но в отделна стая и с квестори учители, имунизирани и с двете дози от анти-COVID ваксината.

Собственици на скъпи коли в помощ на абитуриенти

„Трудно е да се каже колко зрелостници ще се явят на матурите. Заявления за явяване на матурата по български език и литература са малко над 49 500. Приблизително толкова са подали заявление и за втория задължителен държавен зрелостен изпит”, обясни Евгения Костадинова - директор „Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН.

Петима ученици в 12 клас в страната са болни от COVID-19. На повечето от тях карантината ще изтече до изпита.

„Няма притеснение сред учениците ни, нито сред колегите”, каза Цветанка Костадинова, директор на 105-то Средно Училище „Атанас Далчев”.