/ iStock/Getty Images
След създаденото напрежение сред собствениците на домашни любимци от решението на депутатите за 300 лева глоба за куче над 5 кг, което е без повод, и 1000 лева глоба за разхождане на агресивно куче без намордник, днес от ГЕРБ се опитаха да разяснят промените в закона. Те обясниха, че направените промени дори облекчават стопаните на кучета, защото според сега действащия закон абсолютно всички кучета задължително трябва да са на повод, дори и най-малките. Ако кучето ви е от порода, която не търпи намордник, и се опасявате, че може да е агресивно, просто няма да го извеждате, отсече депутатът Маноил Манев. Междувременно недоволството в социалните мрежи сред собствениците на домашни любимци  расте, а организираната петиция против промените в Закона за ветеринарно-медицинската служба само за ден събра близо 9000 подписа.

300 лева глоба за куче без повод и намордник
 
Според депутатите от ГЕРБ, обществото не разбира предложените промени и с темата се спекулира.

Те не ограничават собствениците на домашни любимци, дори ги облекчават, заяви председателят на Земеделската комисия Мария Белова:
 
„Сега действащият закон за ветеринарно-медицинската дейност има изрична разпоредба, в която се забранява свободното пускане на кучета, домашни любимци без повод, а за агресивните кучета - без намордник. Предложените текстове са за облекчаване на сега действащия режим, като те предлагат ограничението за кучета да бъде с повод, т.е. с каишка за тези над 5 кг, т.е. да се освободят малките кучета или жаргонно наричани кучета-играчки. Да няма законово изискване тези кучета да бъдат разхождани с повод. А за агресивните кучета и към сега действащият закон, и към предложените предложения, да бъдат с повод и с намордник. Тоест относно намордника нямаме абсолютно никакво предложение за промяна на сега действащата разпоредба, единствено за увеличаване на размера на санкцията, като по-висока“, посочи Белова.
 
„Първоначално имаше различни предложения от самите вносители за килограмите на животните - 5, 7, 10. Самите вносители се обединиха около 5-те килограма, коментирали сме го с експерти от Българска агенция по безопасност на храните. Има спорен момент, но колегите приемат, че до 5-килограмовото кученце не би могло да събори човек или да причини средна телесна повреда“, допълни тя.

Глобяват за куче без намордник
 
Намордникът е свързан единствено с агресията на кучето, не с килограмите му, коментира депутатът от ГЕРБ Еманоил Манев:
 
„Това, което ние предлагаме, е преценката дали кучето е агресивно да е на собственика и наказанието, което ще понесе, ако не е преценил правилно своето животно, пак е за негова сметка. И тъй като увеличаваме драстично наказанието, дадохме възможност на онези кученца, които хората си носят по джобовете, под 5 кг, да не дойде да ви глоби някой, че сте го пуснали до вас в заведението или парка. Да ви напише някоя глоба, заради това, че е без каишка. Намордника няма нищо общо с килограмите, с промяна на режима и т.н.“
 
Безстопанствените кучета не са обект на това законодателство. Има много неща, които трябва да се случат там, има много идеи. Този закон има една единствена цел - като знаеш, че кучето ти може да бъде агресивно, да му сложиш намордник. Ако е от порода, която не може да понася намордник, няма да го извеждаш навън. Защото ако то е опасно за хората наоколо и за животните, не може да става това нещо“, допълни още Манев.
 
Организираната от Българския Обединен Киноложки Съюз петиция против готвените промени за ден събра 9000 подписа. В социалните мрежи недоволството от промените, предложени от ГЕРБ продължава да расте.