/ iStock/Getty Images
1000 лева глоба за разхождане на агресивно куче без намордник и 300 лева - за куче над 5 кг, което е без повод. Това предвиждат промените в Закона за ветеринаромедицинската дейност, които днес депутатите приеха на първо четене със 145 „за” и петима въздържали се.

Глобяват с 1000 лева за куче без намордник

Измененията, предложени от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, предвиждат още с 500 лева да се глобяват собствениците на кучета, които ги разхождат на детски площадки.
 
Преди седмица пред Дарик представители на неправителствени организации за защита на животните бяха категорични, че новият закон няма да промени нищо, тъй като липсва контрол, който към момента е поверен на общините.

Пет домашни кучета убиха мъж

Десислава Атанасова аргументира предложенията си със зачестилите в последните месеци инциденти, свързани с ухапвания от кучета.
 
„Категорично не съм съгласна, че аз и моите колеги сме търсили ПР акция или дивидент от това предложение“, коментира тя.

До 1000 лева глоба за собственици на агресивни кучета без намордник

„По отношение на темата с поляризацията на обществото, за и против тотални ограничения и тотални финансови санкции, за и против забрана на определени породи: В момента санкцията за всяка порода и всеки размер куче, водено без повод или пуснато свободно е 100 лева. Убедена съм, че кученце, което е съвсем малко, не може да предизвика нито лека телесна повреда, нито болка и страдание в такава степен, в каквато може да предизвика едно куче 25-30-40-50 и нагоре кг“, каза Атанасова.
 
„С нашето предложение по отношение на ограниченията, които да действат за породи и за кучета над 5 кг, правим крачка назад от сега действащата рестрикция“, допълни депутатът от ГЕРБ.