Масларова: Платих си гаранцията
Масларова: Платих си гаранцията / снимкa: Sofia Photo Agency

Бившият социален министър Емилия Масларова плати гаранцията си от 5000 лева, наложена й от Софийския градски съд. Тя е по обвинение за длъжностно присвояване на близо 11 милиона лева. Първоначално съдът постанови гаранция за Масларова от 50 000 лева, но тя я обжалва с мотива, че това са много пари. В Хасково бившият социален министър коментира антикризисните мерки на правителството.

Според екссоциалния министър 5000 лв. също е висока сума като гаранция за подобно обвинение: „Тя пак е висока, ама няма значение. Аз съм в състояние да си я платя".

Масларова определи отмяната на решението държавните служители да се самоосигуряват като правилно. Така нареченият данък „Лукс" обаче бил тестване на общественото мнение и пиар акция на правителството: „Ако сложим таван на всички бюджетни заплати, които да не бъдат по-високи от тази на премиера, тъй като има бюджетни учреждения, които взимат заплати, по-високи от тези на премиера, не виждаме логиката защо да не се повиши и таванът на осигурителната вноска, за да отидат част от ресурсите към осигурителната система".

Екссоциалният министър коментира и така наречената данъчна амнистия: „Има голяма логика в това, че това би било един вид мутризация на част от икономическия живот в страната. Той има много добър краткосрочен ефект, но в никакъв случай не и дългосрочен ефект".

Масларова е обвинена в длъжностно присвояване на близо 11 млн. лева държавни пари, връчени й в периода 2007-2009 г. в качеството й на министър и поверени й да ги управлява. Софийският градски съд намали десетократно паричната гаранция на бившия социален министър. Така от 50 000 лева тя стана 5000 лева. Масларова внесе жалба за гаранцията си още на 25 февруари - два дни, след като й бяха повдигнати обвинения.