Машинистите признали пред собственика на Булмаркет, че са влезли с висока скорост
Машинистите признали пред собственика на Булмаркет, че са влезли с висока скорост / БГНЕС, архив

Машинистите са казали на собственика на "Булмаркет" Станко Станков, че са навлезли с висока скорост в Хитрино. Това съобщи той пред NOVA. Не пояснили защо и дали са имали някакъв проблем, защото имали много малко време да говорят.

Взрив на цистерна в Хитрино не е имало, уточняват броя на жертвите

Вероятните причини за катастрофата са висока скорост, евентуален проблем в железния път и проблем в някой от вагоните, коментира още той пред бТВ.

Машинистите са били трима, главният машинист има 10 години опит в компанията, категорично не са били пияни, каза Станков. Взривът, който се е получил в Хитрино е напълно необясним и мистериозен, тъй като взривната вълна е била към селото.

Кметът на Хитрино готов за "съд до последно" заради трагедията в селото

"Логично е когато пробивът стане в предната част на цистерната оттам да стане експлозията, а посоката е точно обратната. В края на вчерашния ден допуснаха наши хора до вагоните, видяха състоянието на този вагон, той е разпран отдолу целия", каза Станков.

Какви са версиите за взрива в Хитрино?

Един от машинистите на влака в Хитрино проговори

По думите му компанията се занимава с превоз на въглеводородни газове от 20 години и дори специалистите нямат обяснение за възникналия взрив. Ние сме отговорна компания, ако има вина ще я понесем, но сме далеч от експертизата кой е виновен", заяви още Станков пред "24 часа".