Взрив на цистерна в Хитрино не е имало, уточняват броя на жертвите
Взрив на цистерна в Хитрино не е имало, уточняват броя на жертвите / DarikNews.bg, Шумен

Продължават действията по разчистване на терена в Хитрино и подготвянето за безопасното извеждане на изправените цистерни. Най-голяма е опасността в момента от обгазяване, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той потвърди, че през нощта са били източени четири цистерни. Рискът не е намалял, подчерта Николов. Цистерните, които остават ще бъдат сравнително безопасно разтоварени, но тези, които са в легнало състояние ще бъдат максимално внимателно разтоварени.

От Румъния се очаква да пристигне специализирана техника, с която ще бъдат изведени цистерните от Хитрино.

Живот след взрива: Говорят пострадалите (ВИДЕО)

Действащият на терен в Хитрино кризисен щаб, в който влизат и вицепремиерът министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов, съобщи, че взрив на цистерна, за който се говореше до сега не е имало. Имало е пробив в една от цистерните, от която е изтичало газ. Буквално е горял въздухът - въздухът е бил наситен с газ и ужасяващите щети в Хитрино са нанесени от горящ облак, обясниха те.

Междувременно беше уточнен отново и броят на жертвите. "В днешния тъжен ден на траур имам една добра новина и тя е, че жертвите от Хитрино са 7, а не 8, както бе съобщено вчера", съобщи Бъчварова.

Нощта премина спокойно като остава да е тежко на двама от пациентите, настанени във ВМА-Варна, но без опасност за живота. Общо петима души са настанени и продължават да бъдат в реанимацията на болницата. "Поне месец ще продължи лечението на пострадалите. Един от пациентите е в средно тежко състояние а останалите двама вече са без опасност за живота", заяви началникът на здравното заведение д-р Ивайло Въжаров.

Ден на национален траур, България скърби за жертвите в Хитрино

Говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова заяви пред NOVA, че водещата версия на разследващите е причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нарушаване на правилата за движение от подвижен железопътен състав. Разпитани са 31 свидетели. Извършени са два огледа на местопроизшествието.

"Не можем да се ангажираме с изявления каква е причината за тежкия инцидент. Имаме свидетелски показания за превишена скорост, но не е приключило разчитането на информацията от двете устройства в локомотива", допълни Арнаудова. Тя съобщи, че предстоят допълнителни разпити на машинистите.