Ден на национален траур, България скърби за жертвите в Хитрино
Ден на национален траур, България скърби за жертвите в Хитрино / БГНЕС

Днес България скърби! Ден на национален траур е за жертвите на жестокия инцидент в шуменското село Хитрино, при който след взрив на влакова композиция със цистерни загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции бяха свалени наполовина.

В четири села днес ще има погребения, каза кметът на Хитрино Нуридин Басри. По думите му две от телата на жертвите още не са неидентифицирани.

В болницата в Шумен остават 8 хоспитализирани пациенти от Хитрино. Трима от тях са в реанимация, но всички са в стабилно състояние.

14 от жителите на селото, които вчера бяха евакуирани, остават настанени в кризисния център в Шумен. Останалата част от жителите намериха подслон при близки, познати и роднини. Цялото село беше евакуирано и бе обявено бедствено положение поради мерки за сигурност и заради рисковата операция, която беше започната - претоварване на съдържанието от дерайлиралите цистерни в други.

Продължава източването на взривоопасните продукти от цистерните. Чака се да дойдат два крана от Румъния, които да вдигат разтоварените цистерни и до подпомогнат работата. Операцията може да отнеме до 10 дни.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че днес до обяд се очаква да бъде изчислено колко ще струва възстановяването на къщите след инцидента и средствата ще бъдат преведени на Община Хитрино. Мерки за справяне с последиците от инцидента на гара Хитрино ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на Министерски съвет днес.

Хората останали без дом получиха на първо време еднократна финансова помощ. Изплащането на тази помощ започна от 11 декември и тя е в размер на 325 лева. "Общината ще изчисли на квадратен метър колко ще струва. Да се успокоят хората, че пари за нови къщи ще има и да не се съмняват, че в един преходен период би могло някой да ги подведе", каза Борисов.

Междувременно властите полагат грижи за имотите и животните в евакуираното село и призовават хората да не ходят към Хитрино, докато тече обявеното бедствено положение и не приключи акцията по обезвреждане на цистерните.

Българският червен кръст започна дарителска кампания за пострадалите от село Хитрино. 1466 е постоянен номер за бедствена готовност. Всеки SMS е 1 лев без ДДС.

Прокуратурата продължава разследването на инцидента. Разпитани са машинистите. Работното обвинение е причиняване на смърт и на материални щети в изключително големи размери по непредпазливост, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

В деня на национален траур ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) също изрази искрените си съболезнования и съпричастие към безкрайната мъка на близките на загиналите при трагедията в село Хитрино. Сред загиналите са и трима служители на НКЖИ.

"Надяваме се на скорошно възстановяване на двама наши пострадали служители, които са в болница", заявяват от компанията.