Манолова: Звънецът не означава, че сме свършили работата
Манолова: Звънецът не означава, че сме свършили работата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За първи път Народното събрание наистина се отвори за българските граждани. Гражданите участваха в публични обсъждания и писането на законопроекти за първи път. Това заяви пред бТВ Мая Манолова от БСП.

„Звънецът не означава, че сме свършили работата, работата продължава. Работата в Народното събрание е отговорност, това не са представителни функции, а отговорност и грижа за хората. Това лековато неглижиране на работата на Народното събрание отива на Бойко Борисов, но не работи за институциите, за спокойствието и стабилността”, добави Манолова.

За предстоящите избори, тя коментира, че за първи път парламента ще бъде продукт на волята и желанието на хората. „Това е огромна крачка напред, която тепърва предполагам ще бъде оценена. Този парламент и това ръководство беше доста спестовно по отношение на харчовете на депутатите и на администрацията. Бяха върнати обратно в бюджета 26 млн. лева през миналата година като жест от парламента. Всичко това отиде за коледни надбавки за пенсионерите. През тази година близо милион бяха спестени от депутатските отсъствия, пари, които ще отидат за благотворителни каузи, подчерта Манолова.

За назначеното от Плевнелиев служебно правителство и за речта на президента, Манолова каза, че България не е президентска република, колкото и да му се иска да президента Плевнелиев и може би никога няма да стане. „България е парламентарна република и президентът няма правомощие, с което да задава задачи на нито едно правителство, включително и на служебното. Това беше доста агресивна реч”, посочи Манолова.

„Със сигурност проф. Близнашки знае той какво е писал през 1994 г. в един от неговите трудове за парламентарното управление, в което той казва какви са функциите на служебното правителство. Те са изпълняване на въпроси от текущата вътрешна и външна политика и подготовка на изборите. Не може да изпълнява политическа програма и задачи, каквито се опитва да възложи президентът”, категорична е Манолова.