/ БГНЕС
"Още една процедура ще предоставя пари за малки предприятия, защото има сегмент от пропуск. Досега те са били пропуснати от двете процедури. Става дума за 80 милиона лева.

Консултанти изнудват бизнеса с 60% "такса успех" за антикризисни проекти с европари

Дискусионен остава въпросът дали това ще са компании с над 500 или 300 хиляди лева
. Максималният размер е 50 000 лева, но е възможно след минаване през наблюдаващия комитет това да стане и 100 000 лева. 15, 30 и 75 хиляди лева ще се предоставят на малки, средни и големи предприятия на 100 процента според големината на фирмите".
 
 
Брифинг в Министерството на икономиката

Брифинг в Министерството на икономиката

Публикувахте от Новините на NOVA в Четвъртък, 13 август 2020 г.

Това каза на брифинг министъра на икономиката Лъчезар Борисов относно напредъка по антикризисните икономически мерки, изпълнявани от министерството. Той се проведе след среща със синдикалните и работодателски организации в Министерството на икономиката

В процедурата ще бъдат включени микро, малки и средни предприятия. Микропредприятията ще получават до 15 000 лева, малките с до 30 000 лева, а средните с до 75 000 лева.

Борисов каза, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв. 

Подпомагат превозвачите с 30 милиона лева

"По програмата Иновоции и конкурентоспособнос ще дойдат 400 милиона лева
. През септември се очаква парламентът да приеме законови промени, които да дадат шанс на бизнеса тези средства да бъдат усвоени максимално бързо.

Дигитализация, възстановяване и растеж ще е друга програма, по която ще се предоставят 80% от вложените средства. Идеята е бизнесът да стане по-гъвкав и иновативен. Възобновяемите източници също са акцент, за да се намалят разходите за електроенергия за бизнеса", допълни той.

Дават 1,8 млрд. лв. за възстановяване на икономиката (ВИДЕО)

"Цифрови и зелени иновации ще се подпомагат също с 80%. Акцентът тук е върху иновациите. Готов е и отчетът на Министерството на икономиката от встъпването в длъжност на новия екип.

България няма да е засегната като Великобритания с 20%, но кризата така или иначе ще засегне нашата икономика, затова с бизнеса се работи експедитивно за усвояване на европейските средства. Отчетът вече е качен на интернет-страницата на ведомството", каза още Лъчезар Борисов.