До края на 2020 г. ще влезе допълнителен финансов ресурс в размер на четвърт милиард лева в системата на здравеопазването. Ще има увеличение на заплатите на медиците. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Считано от 1 август с 30% ще бъдат увеличени възнагражденията на медиците, които работят на първа линия в борбата с коронавируса, като за това са осигурени 12,4 млн. лева и мярката ще достигне до 6000 човека.

"Тази мярка осигурява добро заплащане на хората на първа линия. Устойчивостта ѝ е гарантирана и през 2021 г.", обясни министър Ангелов.

11,3 млн. пък ще бъдат отпуснати на 44 лечебни заведения, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с COVID-19.

Костадин Ангелов
БГНЕС


Общинските болници ще получат допълнителен ресурс от 19 млн. лева.

В бюджета на Здравната каса ще влязат допълнително 126 млн., с които ще бъдат увеличени всички клинични пътеки със средно 10%. Това ще доведе до увеличение на приходите в 350 болници и до възможност за повишаване на заплатите на медиците.

Кабинетът отпуска над 1 млрд. лева за социални и икономически мерки

Отделно всички служители в системата на здравеопазването, които са на първа линия, ще получават по 1 000 лв. допълнително към заплатите си до края на 2020 г. Ресурсът, осигурен за това, е в размер на 107 млн. лв. за следващите 5 месеца. За служителите на първа линия са осигурени туристически ваучери на стойност 210 лв. 

Здравният министър увери, че ще продължава да се закупува и апаратура за лечебните заведения и лични предпазни средства за медиците.

Костадин Ангелов
БГНЕС


"До момента Министерството на здравеопазването е закупило 317 апарата за дихателна реанимация. Предстои те да бъдат разпределени между университетските болници. Ще бъдат закупени и 133 такива апарата за общински болници", съобщи още Костадин Ангелов.

Три месеца по 50 лева помощ за всеки пенсионер заради коронакризата

Относно взетите от река Марица проби край Димитровград, здравният министър заяви: "Спряно е водопадаването към 30 кладенци по поречието на река Марица. Взети са проби. Към настоящия момент знам, че няма опасност за живота и здравето на хората. Изследването и взимането на проби продължава и в момента".

Той подчерта, че там, където питейната вода е спряна, ще бъдат изпратени водоноски.