Нови социално-икономически мерки за 1,162.9 млрд. лв. представи министър-председателят Бойко Борисов, след като по-рано днес предложенията бяха финализирани в рамките на Коалиционния съвет. Мерките на правителството са насочени за подкрепа на борещите се на първа линия срещу разпространението на COVID-19 и в помощ на най-засегнатите от пандемията. Източникът на разходите е националният бюджет, като социалните мерки са в размер на 731,5 млн. лв., а икономическите – 431,4 млн. лв.

БГНЕС

Премиерът представи подробно социалните мерки. Сред тях са увеличаването на разходите за персонал с 30% на областните администрации, които са натоварени със справяне с последиците от коронавируса, както и увеличаване на ставката за нощен труд. Това ще коства около 92 млн. лева.

Удължават извънредната обстановка в страната с още месец

Ще продължи и изплащането на 1000 лева към заплатата на всички, които работят на първа линия в борбата с Covid-19.

Увеличава се субсидирането на болници със 17,3 млн. лева, за да се повиши капацитетът за лечение на пациенти с коронавирус.

БГНЕС

Всеки пенсионер ще получи и еднократна добавка към пенсиите от 50 лева в рамките на три месеца.

Ще бъдат дадени допълнително и 122 милиона лева по бюджета на социалното министерство за лични асистенти.

Увеличава се и минималният размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври - от 9 на 12 лева.

БГНЕС

Дават се допълнителни средства по бюджета на министерството на културата за проекти на творци на свободна пракитка в размер на 15 млн. лева.

9.5 милиона лева пък се предоставят на министерството на икономиката за насърчаване на местните и чуждестраннит  инвестиции у нас.

Туристи от пет страни влизат у нас само срещу отрицателен PCR тест

"Към този момент няма да теглим заем, а ползваме мазнинките, който имаше фискалният резерв", обобщи Борисов.

Премиерът коментира и всекидневните протести на жълтите павета.

БГНЕС

"Протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация. По въпросите за върховенството на закона има Висш съдебен съвет. А мерките, които прилагаме - това е следствие на срещите с браншови организации. Както и да се развиват протестите, сме длъжни да вземем тези решения. Това очакват огромната част от хората, които не са на протест, а работят", каза Борисов.