Македония с нота за изказване на Калфин
Македония с нота за изказване на Калфин / netinfo

Официална София обвини Македония в агресия към българската нация и история, съобщава македонската телевизия Канал 5. На среща с посланиците в София, ръководителят на българската дипломация Ивайло Калфин заяви, че България няма да подкрепя Македония в европейската й интеграция, ако страната се намесва в българската история и нация, и не спазва добросъседските отношения. Изявленията на Калфин объркаха властите в Скопие, но същевременно бяха повод за реакция от страна на македонското външно министерство.

“Точно тези изявления не съответстват на принципите за добросъседски отношения”, е посланието на властите в Скопие , отбелязва телевизията. От министерството за заявили, че ще реагират с вербална нота чрез македонския посланик в София Абдурахман Алити. Посланикът вече е поискал среща с министъра на външните работи на България Ивайло Калфин. В интервюто си за Канал 5 Алити посочва, че Македония досега не е направила нищо, с което да предизвика подобни изявления от страна на властите в София.

“Възможно е това да е реакция срещу подкрепата от страна на Европейския свободен алианс към ОМО “Илинден”-Пирин. Мисля, че тук, в София е получено някакво писмо, с което се иска да не бъде възпрепятствана ОМО “Илинден”-Пирин да се регистрира като политическа партия. Но това е само предположение,” каза Алити.

В писмото, което председателят на Европейския свободен алианс Нели Маес е изпратила до еврокомисаря по разширяването Оли Рен се посочва, “че едно демократично общество, като българското не трябва да се забранява свободата на политическото изразяване,” отбелязва телевизията.

“България скоро ще стане член на ЕС и затова бих искала да Ви помоля да настоявате за признаване на македонското малцинство в страната и да го подкрепите да получи всички права,” е казала Маес в писмото си до еврокомисаря по разширяването.

Остава неясно дали това е било причина, за изявлението на Ивайло Калфин или повод са станали острите реакции в Македония на съобщенията, че Любчо Георгиевски е поискал и получил българско гражданство. Официална София обаче днес не даде конкретен отговор, посочва Канал 5.