Майката на Балтов: Няма осъдени за нас, осъдени сме ние, защото детето ни е в гроба
Майката на Балтов: Няма осъдени за нас, осъдени сме ние, защото детето ни е в гроба / снимка: БГНЕС, архив
Майката на Балтов: Няма осъдени за нас, осъдени сме ние, защото детето ни е в гроба
77155
Майката на Балтов: Няма осъдени за нас, осъдени сме ние, защото детето ни е в гроба
  • Майката на Балтов: Няма осъдени за нас, осъдени сме ние, защото детето ни е в гроба

Студентът по медицина Стоян Балтов беше пребит до смърт на 5 декември 2008 г. пред дискотека „Амнезия" в Студентски град. Случаят предизвика остра обществена реакция, стигна се до масови протести на студенти и преподаватели, а след преживяната трагедия семейството на Стоян се зае с мисията да бъдат осъдени убийците му. Делото започна на 29 юни 2009 г. Според прокуратурата Александър Данаилов, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев по особено жесток начин от хулигански подбуди са нанесли множество смъртоносни удари на връстника си. Съдебномедицинска експертиза доказа, че Балтов е починал от черепно-мозъчна травма, а следите от побоя приличали на грайфери на обувки, пишеше в експертизата.

Семейството на Стоян споделя, че в началото на процеса се е радвало на изключителна подкрепа от страна на непознати хора, потресени от жестокото убийство. В последствие обаче, след поредица подобни случая, интересът отслабнал.

Шест години по-късно ВКС потвърди присъдата на тримата мъже, но това не означава нищо за Зарка Димова:

„Убийците не са в България и няма да лежат. Няма осъдени за нас. Осъдени сме ние. Моето дете шест години вече е в гроба и ние сме осъдени до живот. Осъден аз разбирам в затвора. Няма такива засега. Смятам, че това е много малка присъда".

Според майката на Стоян Балтов е възможно осъдените за убийството на сина и дори да не си направят труда да бягат в чужбина:

„Те ще си останат тук, защото ги пази държавата. Могат да си позволяват и средства, и влияние. Не сме се заблуждавали и не сме очаквали нещо друго. Пусна ги Софийски градски съд и прокуратурата. Тя присъдата е решена", допълни майката.

Към момента на произнасяне на присъдата Светлозар Стоилов беше на свобода с мярка подписка, а останалите двама Александър Данаилов и Вили Георгиев под парична гаранция. Въпреки, че и тримата имат забрана да напускат страната според Зарка Димова по-рано този месец Светлозар е бил в Германия.

От този момент ангажимент на съдебна охрана и МВР е да намери тримата осъдени, за да ги приведе в ареста. Ако те самите не се предадат и не бъдат открити на адресите си, ще бъдат обявени за издирване.

Според семейството на Стоян Балтов обаче това ще е поредният случай, в който българският съд е позволил осъдени за убийство да изчезнат:

„Тъй че магистралите в България са излишни. Да се направи пътят до летището и да си отиват децата, а да си приберем тук убийците и да си ги гледаме", каза огорчено майката.