Магистратите избират пряко хората си във ВСС
Магистратите избират пряко хората си във ВСС / БГНЕС, архив

Съдиите, прокурорите и следователите ще избират пряко с тайно гласуване своите 11 представители във Висшия съдебен съвет. Това предвиждат промени в съдебния закон, изготвени от правосъдното министерство. С тях се уреждат в детайли последните поправки в конституцията.

Изрично е записано как ще се вземат решенията в двете колегии на ВСС - съдийската и прокурорската. В съдийската, в която ще има 14 висши магистрати, ще са нужни поне 8 гласа. А в прокурорската, в която ще влизат 11 топ юристи, ще са нужни минимум 6 гласа, обобщава "24 часа".

Решенията ще се вземат с явно гласуване и без възможност за надделяване на парламентарната или професионалната квота и в двете колегии, изтъкват от ведомството на Екатерина Захариева.

Когато депутати издигат юристи за членове на ВСС, изрично трябва да посочат за коя колегия - съдийската или прокурорската, ги предлагат. Номинираните ще влязат във ВСС, ако за тях гласуват поне 160 от 240-те депутати.

Поправките предвиждат още висшите магистрати да получават допълнителни възнаграждения за участието си в комисии към съвета.