Какво означава понятието "пол"- това питане са отправили върховни магистрати към Конституционния съд у нас.

От отговорите зависи кога и дали един човек ще може да си промени името и дори ЕГН-то, предава NOVA. Павел е транссексуален. Подложил се на хормонална терапия преди години. Това е и причината да поиска личните му документи да бъдат сменени. След спечелени дела съдът обявява Павлина официално за Павел.

„Падна огромен товар от гърба ми. Тогава приятелите ми не спираха да ми казват името, това, което нося в момента, което е същото, което носих и преди, само че в мъжката му форма”, разказва той.

„Раждащ родител“ вместо „майка“ в британски болници (ВИДЕО)

Не всички транссексуални хора обаче са имали успеха на Павел. Най-често отказите се дължали на това, че у нас нямало правна процедура, по която да се случва смяната на пола.

„Не е така. В закона за гражданската регистрация има изрична процедура за смяна на пола. И това се случва от 80-те години на миналия век”, обясни адвокат Деница Любенова.

Заради противоречивата практика по дела, върховните съдии решават да поискат и обяснение от Конституционния съд. „Предвид решението на същия съд по Истанбулската конвенция - би отсъдил, че смяна на пола не трябва да има. Разбира се, това е абсолютно противоречие с международните отношения”, смята адвокат Любенова.

Конституционалистът Борислав Цеков чете въпросите на върховния съд по друг начин. „Тук се търси нещо друго - узаконяване на джендър идеология, тоест всеки да може да си избира пол по собствено желание само на базата на едно административно заявление и държавата да трябва да бъде принудена да признава това, без да изисква медицински критерии”, смята той.

Павел казва, че е късметлия, защото по време на терапията е живял в чужбина. Чакайки обаче решението на съда, му се е налагало да обяснява кой е.
nova.bg