Лъчезар Иванов напуска НДСВ
Лъчезар Иванов напуска НДСВ / снимка: Sofia Photo Agency

Правителството на Сергей Станишев оцеля при втория вот на недоверие, внесен от опозицията.


Гласувах за това правителство при неговия избор, но няма абонамент за доверие, каза единственият с позиция въздържал се по вота, при това депутат от левицата, Николай Камов.

Ако някой очаква от мнозинството по всеки повод да получава подкрепа правителството, той не е демократ, каза още Камов и припомни, че още при гласуването на бюджета в края на миналата година е изразил сериозните резерви на социалдемократите за отдалечаване на кабинета не само от предизборните обещания, а и от реалното решаване на проблемите на хората.

Депутатът от НДСВ Лъчезар Иванов изпълни обещанието си и гласува заедно с опозицията в подкрепа на вота. Той обяви, че напуска жълтата парламентарна група, както анонсира преди ден. Наруших дисциплината на групата, която имаше решение за този вот. Като човек, който държи на думата и принципите си, нямам място в групата, каза Иванов, който е и един от учредителите на сдружение ГЕРБ. Засега той не предвижда да влезе в друга група или да участва в съставянето на нова.

Колегата му от НДСВ Борислав Ралчев изрази лична позиция, че на мястото на Лъчезар Иванов би напуснал и Народното събрание, защото депутатът е влязъл в него с листата на партия НДСВ.


В кулоарите здравният министър Радослав Гайдарски определи като напълно реалистичен очертаният от премиера срок – до края на март, за окончателно изчистване на спорните въпроси в коалицията по здравната система.

След гласуването на вота на недоверие лидерът на ДПС Ахмед Доган коментира, че основна цел на опозицията е била да тества коалиционното единство. Би било глупаво, че всякакъв друг проблем, вътрешнополитически, би се отразил на вота за правителството. Това би означавало безотговорност, подчерта Доган.


Дискусията за здравеопазването тепърва започва на много високо равнище, посочи той.

Успяхме да поставим пациента на централно място и съобразно неговите интереси трябва да продължи реформата, добави още лидерът на ДПС.

Дебат по здравеопазването не се получи поради неспособността на управляващите да отговорят конкретно на поставените въпроси от опозицията, заяви Иван Костов. По думите му на въпросите на десните управляващите са отговорили с нападки за здравната политика от преди 8 години. Според Костов това е несериозно и е израз на призната слабост на мнозинството.