Лозан Панов иска президентът да се намеси в скандала „Яневагейт“
Лозан Панов иска президентът да се намеси в скандала „Яневагейт“ / снимка: БГНЕС
Лозан Панов иска президентът да се намеси в скандала „Яневагейт“
82933
Лозан Панов иска президентът да се намеси в скандала „Яневагейт“
  • Лозан Панов иска президентът да се намеси в скандала „Яневагейт“

Президентът да инициира сформирането на независим орган, който да разследва скандалния случай с изтеклите разговори между съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева. За това призова пред журналисти председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Според него в случая не трябва да се разследва единствено законни ли са скандалните записи или не, а да се провери същността на самите разговори. В противен случай „петното ще остане изцяло за съдебната система", беше категоричен шефът на ВКС.

Владимира Янева не помни да е водила разговорите, чиито записи изтекоха

Към момента скандалът, добил популярност като „Яневгейт", се проверява от Етичната комисия към ВСС. Само преди ден ЕК обърна внимание, че независима проверка може да има единствено, ако в нея не участват тези, които по един или друг начин са замесени в казуса. А нуждата от намеса на държавния глава в този момент председателят на Касационния съд Лозан Панов аргументира така: „След като в записите се споменават имената на колеги, които са в Етичната комисия, след като става дума за имената на колеги, които са членове на ВСС - очевидно тази проверка, какъвто и извод да направи Комисията, трудно ще може да убеди обществото, че тя е същностна, обективна и прозрачна. Още един аргумент мога да изложа - заседанието на Етичната комисия беше закрито, ако то беше открито, това щеше да бъде част от публичността - образ, който съдебната система няма как да не търси".

Ченалова: Изтеклите записи са автентични

Според Панов прокуратурата също няма как да разследва казуса, въпреки че в него има данни за търговия с влияние. Причината е, че в скандалните записи на разговорите между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова основна роля играе именно самият главен прокурор, за когото се твърди, че имал нареждане от „Бойко" да „опраска" Янева: „Няма как прокуратурата да тръгне да прави разследване след като по някакъв начин и името на главния прокурор също е замесено. Аз не знам дали това, което е изложено в записите е истина или не е истина, но ако тя не бъде проверена, петното ще си остане изцяло за съдебната система".

Лозан Панов призна, че няма разписана процедура, по която да се сформира такъв независим орган, който да разследва подобен тип скандали. Той пое ангажимент да изложи позицията си пред президента, за специална комисия, в която да влязат представители на всички власти.