„Линкълн”-ът на митрополит Кирил е „абсолютно евтин”
„Линкълн”-ът на митрополит Кирил е „абсолютно евтин” / снимка: Impact Press Group, архив

Не се чувствам да съм бил някакъв служител на когото и да било, освен на църквата, затова съвестта ми е чиста, за какво да се кая. Изповедта е лична, тя е тайнство, а грехът всеки го вижда. Това каза пред бТВ Варненски митрополит Кирил, наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ).

Не мога да откажа едно дарение от християни, които са загрижени за дейността и успеха на своя архиерей, каза варненският владика, който привлече общественото внимание преди година, когато се появи за празничната служба в храма „Св. Николай Чудотворец” във Варна с нов луксозен „Линкълн MKZ” хибрид със „златен” номер В 8008 РТ.

„Тази кола е абсолютно евтина. 30 000-35 000 долара, това скъпо ли е? Не е с екстри, освен това тя е икономична, гори двойно по-малко от другите коли”, обясни митрополитът.

Митрополит Кирил, който бе избран за наместник-председател на БПЦ, заяви, че на Българската православна църква не може да се повлияе отвън. Той обвини митрополит Николай в спекулиране и каза, че той явно не разбира какво е тайно гласуване.

Варненският владика изтъкна още, че не е подписвал документ и не е давал съгласие да сътрудничи на Държавна сигурност. „Аз съм бил готвач, цепих дърва, не съм писал доноси срещу монасите”, каза митрополит Кирил, за който в началото на годината стана ясно, че е един от 11-те от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква сътрудници на бившата ДС.