Летище Пловдив спира да приема полети
Летище Пловдив спира да приема полети / снимки: Reuters
Изпълнителният директор на Летище София Пламен Станчев
28135
Изпълнителният директор на Летище София Пламен Станчев
  • Изпълнителният директор на Летище София Пламен Станчев

От 23 часа летище Пловдив спира да приема полети и единственият отворен аеропорт в страната остава София, съобщиха от Министерство на транспорта и информационните технологии, позовавайки се на генералния директор на ДП "Ръководство въздушно движение" Георги Ангелов. 

Новото решение се налага поради движението на облака от вулканична пепел на юг.

За решението са уведомени авиационните оператори и съседните държави, съобщиха от "Ръководство въздушно движение".

Летище София ще обслужва заминаващи и пристигащи полети до 24 часа тази вечер, съобщи за Дарик изпълнителният директор на аеропорта Пламен Станчев. По думите му, ще бъдат обслужвани направленията, които са южно от България, тъй като на север и запад все още няма промяна в състоянието на въздушното пространство и не се извършват полети.

Десетки хиляди пътници бяха блокирани на летищата по света заради исландския вулкан, който продължи да бълва пепел и земна маса.

Въздушното пространство на Румъния, България, Украйна и Северна Италия беше затворено за полети, след като подобни мерки бяха взети в Централна и Северна Европа и Британските острови. Очаква се те да останат в сила и днес, съобщи Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол.

Летище Пловдив спира да приема полети
netinfo

Метеорологичният институт в исландската столица Рейкявик съобщи, че е отчел намаляване на количеството пепел и земна маса, изхвърляно от вулкана. Вятърът обаче насочи облака пепел на юг, с което затрудни допълнително въздушния транспорт в Европа и по света.

Облакът се оформи като ножица и подмина само Литва, Латвия и Беларус в Северна Европа и южната част на континента, включително Испания, Южна Италия, България, Гърция и Турция. Евроконтрол предупреждава, че ефектът от вулканичния облак ще се усеща още поне едно денонощие.

Самолетите на холандската авиокомпания "KLM" и германската "Луфтханза", които извършиха пробни полети над Западна Европа, са се приземили успешно и по тях не са открити щети от вулканичния облак, който спря въздухоплаването в по-голямата част на континента, предаде Ройтерс. "KLM" съобщи, че се надява да прибере седем свои самолета от Германия в Амстердам и да получи разрешение да възобнови частично своята дейност. Десет самолета на "Луфтханза" прелетели от Мюнхен до Франкфурт на "видима" височина от 3000 метра, като са изпробвали условията и на височина до 8000 метра. При инспекцията на самолетите във Франкфурт не са открити щети по прозорците на пилотската кабина, фюзелажа и двигателите.

Вулканичната пепел може да нарани важни аеродинамични повърхности и да блокира двигателите на самолетите, а също така да предизвика смущения в електронните системи, допълва БТА.

"KLM" е извършила полет с "Боинг" 737-800 над Холандия на обичайната височина от 10 000 метра, на максималната от 13 000 и на други височини. Самолетите не са претърпели никакви щети.