/ Thinkstock/Getty Images
Лекари се обединиха около идеята за изследване на кандидат-шофьор за сънна апнея
99891
Лекари се обединиха около идеята за изследване на кандидат-шофьор за сънна апнея
  • Лекари се обединиха около идеята за изследване на кандидат-шофьор за сънна апнея
При 20 на сто от хората съществува риск от краткотрайно заспиване зад волана. За последните осем години над 5000 души у нас са загинали заради това състояние, наречено сънна апнея. По тази причина родни лекари се обединиха в искането всички шофьори у нас да бъдат изследвани преди придобиване на свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Искане: Шофьорите да се изследват за сънна апнея
 
Доц. Милена Миланова, член на управителния съвет на Българското дружество по сомнология обясни: „За съжаление тези събуждания през нощта обикновено рефлектират върху физиологията на човека, тоест той не се наспива нормално, сънят му се фрагментира и вследствие на това настъпва основният дневен симптом на сънната апнея, а това е прекомерната сънливост през деня".

"При хората със сънна апнея има голям риск да заспят при обстоятелства, които са монотонни, каквото е шофирането на по-дълги разстояния, особено по магистрали. Те имат повече уморяемост, по-затруднена концентрация, памет, понякога имат съвсем кратки периоди на заспивания, като ни изглежда сякаш не са достатъчно в тонус тези пациенти. Разбира се, ако има тенденция да заспиват на волана, те имат и много, много повишен риск от пътно-транспортни произшествия”, каза още доц. Миланова.

Скрининг програмите за нарушенията на съня при шофьорите допринасят за безопасността на пътя