/ netinfo
До двайсет дни Комисията за защита от дискриминация ще реши дали бившите служители на дома за деца с увреждания в Габрово, заснети да упражняват насилие върху деца, са осъществили дискриминация и трябва да бъдат санкционирани. Това стана ясно по време на днешното открито заседание на комисията, насрочено след самосезирането й по доклад на заместник-председателя Баки Хюсеинов.

От Прокуратурата са събрали доказателства за изтезанията над деца в центъра на ул. „Хризантема"
 
Санкция може да получи и уволненият директор на дома Маринела Лазарова, която е сред ответните страни по преписката. Според закона за защита от дискриминация при установяване на дискриминация извършителят се наказва с глоба от 250 до 2000 лева, освен ако не подлежи на по-тежко наказание.
 
Санкцията може да достигне 20 хиляди лева, ако лицето не изпълни решението на комисията или съда в съответните срокове. Според Баки Хюсеинов от свидетелските показания и от представените доказателства се вижда ясно, че има осъществена дискриминация по признак увреждане чрез тормоз.

Уволнения заради насилието в дома за деца и младежи с увреждания „Хризантема“
 
Той смята, че двете служителки и бившия ръководител на дома трябва да бъдат санкционирани, а на социалния център и на община Габрово трябва да бъдат направени предписания. Решението на комисията може да се обжалва в 14-дневен срок от произнасянето му.