/ БГНЕС
Снегът и силният вятър продължават да създават проблеми в много части на страната. Няма бедстващи хора, на всички, които са подали сигнали, им е оказана помощ. От думите на шефа на АПИ Дончо Атанасов стана ясно, че най-сложна е обстановката в Североизточна България - в областите Добрич, Силистра и Русе.

Следете тук актуалната информация за зимната обстановка в страната

Проблем са силният вятър, снегонавяванията и ниската видимост, каза Атанасов. Продължават снеговалежите в страната. По прогнозата на синоптиците днес и в Източна България валежите ще отслабнат, след обяд в много райони на страната временно и ще спрат. През нощта от югозапад валежите отново ще се активизират.

Добричко: Отворени са единствено главен път I-9 и пътя Добрич - Варна

По автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Марица", "Струма" и "Люлин" няма ограничение в движението на тежкотоварните превозни средства и трафикът се нормализира. Сутринта е възстановено движението по АМ "Тракия" в участъка между Карнобат и Бургас и по АМ "Хемус" от Шумен до Варна, по които движението през нощта бе ограничено заради силния вятър и нулевата видимост. В момента републиканските пътища се почистват от над 2300 машини.

Варна: Отвориха магистрала „Хемус”

Надявам се със стихването на вятъра да нямаме вече проблем с автомагистралите, каза шефът на АПИ Дончо Атанасов. Той подчерта, че проблемът в силните ветрове, снегонавяванията и нулевата видимост. "С цел запазване на живота и здравето на хората  в тъмната част на деня ограничихме движението по двете автомагистрали покрай морето", обясни той.
 
Затвориха пътища във Варненско заради лошото време

Зима Добричко
Дарик Добрич

Отворени са главните пътища. Възстановено е движението по пътя Русе-Бяла за превозни средства до 12 тона. Има затворени пътища от второкласната и третокласната пътна мрежа в областите Русе, Силистра, Разград, Шумен, Добрич и някои участъци във Варненско и Бургаско.
 
Каква е пътната обстановка в Шуменско?

Това са тежките и критични области, в които постепенно, с оглед стихването на вятъра ще се отварят пътищата от второкласната и третокласна пътна мрежа, каза шефът на АПИ.  

 Жълт код за студ в почти цялата страна

зима сняг
БГНЕС

Остават ограниченията за движение с вериги в областите Сливен и Кърджали, като от АПИ се надяват през деня те да бъдат премахнати.

Пътната агенция: Не пътувайте, ако не е спешно

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена за зимните условия скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, напомнят от АПИ. При ниска видимост трябва да се пътува по-бавно, е съветът на "Пътна полиция".

Временно се спира пропускането на камиони 12 тона през Дунав мост край Русе, информира МВР. До тази мярка се стига заради влошени метеорологични условия на територията на Румъния. Движението ще бъде възстановено веднага след като румънската страна започне да пропуска преминаването им през българо-румънската граница.

Всички гранични контролно-пропускателни пунктове са проходими при зимни условия. На българо-гръцката граница на ГКПП "Кулата" трафикът е интензивен. На ГКПП "Маказа" има изискване, въведено от ОДМВР-Кърджали, за товарни автомобили, на вход, да са с вериги.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.