Кунева: Крайно време е гласът на хората да се чува, а не да се купува
Кунева: Крайно време е гласът на хората да се чува, а не да се купува / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Меглена Кунева
54047
Меглена Кунева
Христо Ангеличин
  • Меглена Кунева
  • Христо Ангеличин

Изборната администрация да бъде назначавана от президента и да действа постоянно. Това предложиха експертите от Сдружение "България на гражданите" с цел да се осигури честно провеждане на изборите.

Според сдружението в изборните списъци има 1,2 млн. „мъртви души". За да се осигури по-добро провеждане на вота, особено за българите в чужбина и за хората с увреждания, трябва да се пристъпи към въвеждане на електронното гласуване. Експертите са категорични, че щом преброяването на населението е минало успешно при повече от 40% електронно преброяване, значи има начин да се осигури защита на гласуването по интернет, така че вотът да не бъде манипулиран.

Председателят на „България на гражданите" Меглена Кунева представи тезите на сдружението по въпроса с електронното гласуване: „Много пъти съм имала повод да кажа и сега ще го повторя пред вас, да - ние сме за електронно гласуване. Това е един от модерните източници за гарантиране на широко участие и начин да се правят избори в модерна европейска държава. Така е избрала една Естония, например, и не само. Защо за нас е важно, защото ние имаме много наши сънародници, които са извън страната. Защото има много млади хора, които предпочитат - т.е. това е желание на избирателя, и защото при последното преброяване се доказа, че това е технически възможно. Знам, че ще има въпроси дали по този начин няма да се контролира вотът. Въпросът е да имаме политическа цел и политическа воля. Когато я имаме, ние трябва да постигнем тази цел, като отстраним пречките, като направим такива гаранции, че да не се манипулира вотът през електронно гласуване. Крайно време е гласът на хората да се чува, а не да се купува. Ако се купува, никога няма да бъде чут".

От сдружението се обърнаха към президента Росен Плевнелиев, който да участва активно в дебата за осигуряване на честни избори. Експертите настояват още тази година да започне работа по изчистването на списъците от „мъртви души". Това може да се случи в следващите няколко години, смята Христо Ангеличин, който бе част от предизборния щаб на кандидата за кмет на София Прошко Прошков.

„Една година преди изборите служба ГРАО има време да изпрати до 7 милиона гласоподаватели в България писма за т. нар. активна регистрация. Това е нещо, което се прави във Франция и там активността е висока. Те всеки път подобряват собствения си рекорд или ако не го подобряват, са близко до собствения си рекорд по активност - при всички положения висока активност. Предполагаме, че около 2 милиона души ще участват в тази служебна регистрация. Това означава, че ще имаме едни нови списъци с 2 милиона души. Ще ни попитате къде остават останалите. На всички избори секционните избирателни комисии дописват хора. Няма никакъв проблем тези, които не са си подали заявленията предварително, да бъдат дописани в изборния ден. По този начин накрая на изборния ден ние имаме един съвършено нов списък, напълно изчистен. На фона на това, което ще се случва през следващите години, просто всяка следваща година имаме избори - 2013 г. са за парламент, 2014 г. са за Европарламент, 2015 г. имаме местни избори, а през 2016 г. има президентски избори. След всеки един избор в тези списъци могат да се добавят хората, които не са се записали на предишните избори. По този начин най-късно в рамките на три-четири години ние ще имаме съвършено нови списъци, изчистени от тези 1,2 милиона души, за които става въпрос всеки път", добави Христо Ангеличин.

Меглена Кунева потвърди за пореден път, че предстои сдружението да прерасне в партия. В нея ще участват както известни за политиката хора, така и много неизвестни експерти.