/ БГНЕС
С мнозинство от девет гласа Конституционният съд прие определение, с което допусна за разглеждане по същество искането за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията на България, отправено от главния прокурор Иван Гешев.

Нормата се отнася до имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

От съобщението на съда става ясно, че тримата съдии - Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова са на особено мнение.

Прокуратурата разкри защо пита КС за имунитета на Радев (ЗАПИСИ/ДОКУМЕНТИ)

В началото на годината главният прокурор Иван Гешев отправи искане към конституционните съдии да разтълкуват до къде се разпростира имунитета на държавния глава. Според основния закон президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Обвинението срещу тях се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

Гешев: Записът с президента е от разследване на фирма, доставчик на армията

Според главния прокурор обаче трябва да бъде тълкувано съдържанието и разкрит смисълът на понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, за да се избегне противоречиво прилагане на тази правна уредба.