/ БГНЕС
След случая с есемесите телефонната ми комуникация ще бъде доста редуцирана, прогнозира главният прокурор
Записите от разговора на шефа на ВВС и президента са били част от разследване на фирма, доставчик на армията, с договори за стотици милиони. Офисите й са били обискирани миналата година.

Това разкри в интервю по БНР главният прокурор Иван Гешев. Разследването на спецпрокуратурата и ДАНС е било прекратено именно заради имунитета на държавния глава. И именно заради това главният прокурор е поискал тълкуване на чл. 103 от Конституцията.

"Това е фирма, контрагент на МО с различни доставки за големи суми през годините, за стотици милиони. Извършени са претърсвания в офисите й", каза Гешев. В хода на това разследване са присъединени оперативни данни, придобити от ДАНС със СРС, но не по искане на прокурор. Предоставени са на прокуратурата и наблюдаващите прокурори са ги присъединили към досъдебното производство вече като веществено доказателство. След като разследващите констатират, че едното лице от разговора с шефа на ВВС ген. Стойков, е вероятно президентът, сезират главния прокурор на 22 януари. "Знаейки доминиращото становище, че спрямо президента не може да се извършат никакви действия, те правят възможното, да спрат наказателното производство", каза главният прокурор.

"То е спряно разследването, ние не можем да направим нищо преди произнасянето на КС. След това може да продължи разследването на тази фирма", обясни Гешев какъв е бил основният му аргумент да поиска тълкуване на чл. 103 за имунитета на Румен Радев. Той отбеляза, че медиите са се подвели по израза "държавна измяна", а после се е изтълкувало, че разговорът е за преназначението на Десислава Радева, тогава Генчева, на друг пост във ВВС, когато държавният глава им беше началник. Не става въпрос за това, се разбра от думите на Иван Гешев.

Димитър Стоянов: Аз съм Митко от записа, гласът е на президента

Главният прокурор уточни, че ако не е бил имунитетът на държавния глава, е трябвало да се проведат разпити в Президентството, разпити на служители на КПКОНПИ, да се направят експертизи, за да се установи дали наистина държавният глава е човекът, който разговаря с началника на ВВС, и дали е смачкана една проверка. Но наблюдаващите прокурори спират разследването.

"Всяко друго действие би представлявало нарушение на чл. 103 от Конституцията. Изпращат го при мен. Какъв е единственият възможен ход - да го изям, да го скрия, или да направя, това което твърдят гравитиращите около Прокопиев медии - да наруша закона?", попита Гешев. "Дали е президентът, дали е извършено престъпление, тези обстоятелства не са изяснени заради разпоредбата на чл. 103", категоричен беше главният прокурор.

Той обобщи: "Няма недосегаеми. Свърши". И категорично отрече прокуратурата да се занимава с политика, макар от действията й да произтичат политически последствия.

"Прокуратурата не е играч на политическото поле. Ние нямаме никакво допирно поле с тези хора, с изключение, когато политици не нарушат закона. Аз съзнавам, че действията на прокуратурата има политически последствия. Не скарваме никого, ние спазваме закона, а се скарват политиците, това е техен проблем", отсече Гешев.

"Ние сблъсък с президента не сме имали, това беше едно конституционно действие", каза той.

Проверяват как Васил Божков е придобил антиките от колекцията


Попитан защо се изземват културните ценности от офисите на задържания в ОАЕ Васил Божков и каква връзка имат те с хазарта, Гешев разкри евентуална такава.

„Най-вероятно една част от тази колекция е придобита, изкопана, открадната от българската земя и е собственост на българската държава. След това е изведена от България. През фалшиви аукциони е изпрана и е попаднала в колекцията", каза той.  По думите му само 200 предмета са регистрирани. "Подозирам, че в колекцията ще се окажат един куп предмети с историческа ценност”, обясни Гешев. Той бе категоричен,  че ще бъде направено всичко възможно България да прибере Васил Божков от ОАЕ. И даде за пример и случаите с Арабаджиеви и Баневи. По темата с екстрадирането на Цветан Василев, главният прокурор смята, че неспазването на международните ангажименти е на Сърбия и не е виновна българската държава.

Гешев сезира Брюксел за безпрецедентно забавената екстрадиция на Цветан Василев

"Не сме на мониторинг на САЩ, това е приятелска помощ, това е моето мнение", коментира Гешев за забраната на съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щати.

Гешев: Нямам обяснение как Лозан Панов се разграничава от собствените си съдии (ВИДЕО)

"Във всяка структура има черни овце", каза той, като отново похвали спецсъда, но разкритикува шефа на ВКС Лозан Панов, че не е реагирал, както, например, при освобождаването на Полфрийман. "Сега прехвърлят отговорността на прокуратурата да отговори. Шефът на съда се казва Лозан Панов", възмути се главният прокурор по темата, че от съда питат обвинението дали техният колега е бил проверяван за корупция.

Държавният департамент на САЩ: Съдия Миталов е участвал в сериозна корупция

След два месеца на поста главният прокурор констатира, че прокуратурата има много голям потенциал, който не е бил използван досега в пълния му обем
. Така обясни той днешната й активност и акциите срещу престъпността в цялата страна. "Така че, нямам притеснение, че прокуратурата ще се изтощи", заключи той. Гешев прогнозира, че до една-две години ще се справи в голяма степен с двата основни проблема в държавата - неприличното крадене от държавата и битовата престъпност. И даде пример, че прокуратурата ще го направи така, както е успяла да намали с над 60% телефонните измами - от октомври до декември м.г. е била регистрирана само една.

"Имаме два проблема - проблемът с липсата на приличие, защото се краде много, а ние сме богата държава, и битовата престъпност в малките населени места. Ако държавата си е на мястото, тези проблеми могат да бъдат сведени в реални граници, и тук прокуратурата може да свърши много", коментира главният прокурор.

Той заяви, че не се чувства Робин Худ. "Не живея в Средновековна Англия, не живея в Шеруудския лес", каза Гешев. А по повод есемесите от главния секретар на президента, коментира, че това не е обидило него лично, а самата институция прокуратура. На въпрос дали би се поддал на натиск с телефонни обаждания, Гешев се засмя и каза, че след въпросния случай с есемесите, едва ли някой би посмял.

"Не мисля, че има такива самоубийци. Мисля, че след случая с есемесите телефонната ми комуникация ще бъде доста редуцирана", прогнозира Гешев. И отбеляза: "С мен всички са любезни напоследък".

"Не ме интересува рейтингът, няма как прокуратурата да бъде харесвана. Мен ме интересува този изстрадал народ", каза главният прокурор. "Моето дълбоко разбиране е, че прокуратурата трябва да обяснява действията си и да представя гледната си точка. Ние трябва да защитаваме позицията си и да обясняваме действията си. Заставаме зад определени тези, българските граждани ще кажат дали сме прави”, заяви главният прокурор.