Главният прокурор Иван Гешев е удивен как шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов е способен да се разграничи от подчинените си съдии. Повод за коментара му е посоченият от САЩ съдия от Спецсъда Андон Миталов, който получи забрана да влиза в страната заради корупция, и за когото по-рано днес шефът на ВКС поиска информация от всички останали служби извън съда, в това число и от прокуратурата.

Над 30 арестувани на „Калотина“ заедно с началника на пункта (СНИМКИ)

Гешев се чуди как Панов не е попитал нищо преди три месеца, когато прокуратурата е сигнализирала Инспектората на ВСС. "Тогава Лозан Панов не попита нищо, интересно защо?! Много странно и нямам обяснение как председателят може да се разграничи от собствените си съдии. Това, освен че е смешно, е и тъжно", коментира главният прокурор. Признанието на Лозан Панов, че е узнал името на съдия Миталов от съобщението на САЩ, Гешев определи като "смешно и тъжно".

"Много тъжно председателят на ВКС да не познава хората, поне по име, които работят в съда. Може би защото е ангажиран с международни участия", предположи главният прокурор. Той направи уговорката, че "прокуратурата никога не е коментирала българския съд" с някои изключения. "Българската прокуратура уважава българския съд, за разлика от някои изолирани случаи на техни представители, но зад тези атаки седят нездрави политически интереси", смята Иван Гешев.

Задържаха цяла смяна митничари на „Калотина“? (ВИДЕО)

И специално подчерта, че уважава спецсъда - и първата, и втората инстанция, защото именно на тези две съдилища се дължи очакваното отпадане на мониторинга. "Уважавам Спецсъда - благодарение на тяхната работа предстои отпадането на мониторинга, респект и уважение на тези два съда", каза Гешев. "Във всяка структура има черни овце", добави той.

Главният прокурор Иван Гешев коментира актуалните теми пред медиите на ГКПП Калотина, където правоохранителните органи в съвместна мащабна акция арестуваха 30 митничари и гранични полицаи за корупция.

Панов не знае нищо за подчинения му съдия, пита за него Гешев, Цацаров и ВСС

"Ние сме част от евроатлантическото семейство. Ние взаимодействаме изключително добре по всички направления", каза по отношение на партньорските служби Гешев и даде за пример последната акция с разбития международен наркоканал съвместно със САЩ и Испания, за което днес прокуратурата получи поздравление от посолството. "Аз не възприемам това, което вчера се случи, като някакъв проблем, това е израз на сътрудничеството, за което говорим", каза Гешев по повод обявеното име на съдия от спецсъда от държавния секретар на САЩ.

Гешев коментира, че при искатията за екстрадиция на Васил Божков от ОАЕ и на Цветан Василев - от Сърбия, важното е нашата страна да си е свършила работата и да е подготвила и представила нужната документация, останалото - отказът на Белград и бъдещото решение на емирствата, вече не са отговорност на прокуратурата. Гешев разкри, че все още от сръбския съд няма реакция на сигнала му до Брюксел, че не ни връщат банкера, обвинен за източването на КТБ.

Гешев: Медиите да питат Лозан Панов за съдията със забрана от САЩ

"Не ми е известно да има реакция, въпросите са към сръбската държава. обяснението е нелицеприятно", вметна главният прокурор.

По другия казус, свързан с хазартния бизнес на Васил Божков и обвиненията към него, Гешев коментира кои са онези, които го бранят. "Към г-н Божков се прилепват определени политически сили, определени олигарси, които са подсъдими, определени медии от техния кръг", които говорели, че се пълнят чували с културни ценности.