Лозан Панов
Лозан Панов / БГНЕС
Шефът на ВКС търси информация в писма до Инспектората на ВСС, Прокуратурата и КПКОНПИ
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не познавал подчинения му съдия, научил името му от държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Не знаел също така дали въобще този магистрат е бил атестиран, нито дали е разследван, затова е попитал писмено Прокуратурата, КПКОНПИ и ВСС.

"До момента няма данни дали става дума за делото Малинов, или за друго дело. Затова трябва да се изиска информация за цялата дейност на съдията. Името му научих от представената информация. Не знам дали досега инспекторатът е извършван други проверки за него и ако има, това трябва да се отрази върху атестацията му. До момента нямам такава информация", призна на влизане на извънредното заседание на съдийската колегия Лозан Панов.

Панов, който вчера запази мълчание, сега моли главния прокурор Иван Гешев да му каже дали има разследване срещу Миталов за престъпление от общ характер и дали е бил разследван преди новите обстоятелства. За целта той е изпратил писма до него, до Инспектората на ВСС и до шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

В писмото си до ВСС шефът на ВКС моли съдебните инспектори да му кажат дали посоченият от САЩ за корумпиран магистрат досега е бил проверяван от тях, а към Цацаров се обръща с молба да го уведоми дали досега срещу Миталов е имало подавани сигнали или данни за противоправна дейност, както и дали е проверяван. "Важно е да се види какви са данните, има ли проверки на Инспектората и какво са показали за конкретния магистрат", завърши Панов.

"Трябва да видим дали данните от чуждите служби са достигнали до нашите служби и да се види какви са, за да преценим. Ако се говори за корупцията, която е престъпление, трябва да има разследване и повдигане на обвинение", заяви пред медиите шефът на ВКС.

"Като магистрат е важно да се разбере какви са данните и информацията е от най-голямо значение, за да свършат българските компетентни органи своята работа", допълни Панов. "При постъпване на такива данни, трябва да се образува производство, ако има данни за престъпление. А не се съмнявам, че американските служби имат такава информация, щом са направили това изявление", коментира Панов.

Попитан дали съдия Миталов лично трябва да се яви да обясни, Панов обясни, че това е само по негово желание. Андон Миталов обаче вече е излязъл в болнични, стана ясно по-рано днес от коментара на председателя на Спецсъда Мариета Райкова.