Критериите за лечение със Золадекс не се спазват
Критериите за лечение със Золадекс не се спазват / netinfo

По-голяма част от онкодиспансерите в страната не са спазвали критериите за лечение с препарата "Золадекс", установи проверка на здравното министерство. В част от лечебните заведения има пропуски в начина, по който се води документацията.

Регионалните центрове по здравеопазване са извършили проверки в лечебните заведения в страната, които са крайни получатели на лекарствата по наредба за реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за онкоболни по централна доставка. Това съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Контролните органи са констатирали, че в част от лечебните заведения медицинската документация не се води стриктно, което нарушава отчетността на изразходваните средства и ритмичността на доставките.

Проврените в Бургас, Варна, Враца, Габрово, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, София-област, Стара Загора и Хасково са установили, че в онкодиспансерите и болниците е създадена необходимата организация по изпълнението на наредбата и медицинската документация се попълва правилно. Констатирани са обаче пропуски, свързани с неритмичността на подадените заявки. Контролните органи са установили че в по-голяма част от онкодиспансерите в страната не са спазвани критериите, т.нар. медицински показания за лечение със "Золадекс" преди въвеждане на поименното изписване на лекарствения продукт. Този медикамент е изписван и на мъже, при услови че за рак на простатата здравното министерство е договорило други лекарствени препарати от тази година.

За засилване на контрола по осигуряването на доставки за онкоболните ведомството ще въведе допълнителни изисквания при подаване на протоколите и начините, по които се води медицинската документация.

Проверките на Министерството на здравеопазването в лечебните заведения за осигуряване на лекарствата ще продължат.