Не бих се фиксирала на датата, според мен важното е през 2025 г. България да бъде в еврозоната и това е реалистично. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на брифинг в София в отговор на журналистически въпрос реалистично ли е България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет, основателно, тъй като това е начин, по който можем да подобрим конкурентоспособността на българската икономика, да намалим разходите по трансакции в търговията и във финансовата сфера, за някои отрасли на икономиката да увеличим привлекателността на България и да сме по-привлекателни за прилив на инвестиции в страната, каза Георгиева. 

По думите й всичко се прави, за да може България до края на тази година да посрещне всички показатели за членство в еврозоната. Според мен има добри условия страната да ги покрие до края на годината, което ще рече, че догодина по някое време тя може да бъде в еврозоната, каза още Кристалина Георгиева.

Ние препоръчваме българското правителство да бъде особено внимателно за тези инструменти, които са в техните ръце и оказват влияние на движението на цените не само за влизането в еврозоната, а защото, всички знаем, инфлацията е като данък върху доходите на хората и особено тежко се отразява на по-бедното население тук и навсякъде по света, каза управляващият директор на МВФ.

В отговор на въпрос как изглежда икономиката на страната, Кристалина Георгиева коментира, че на фона на света България изглежда добре. България съумя да задържи растежа в позитивна територия и миналата година, и тази година. За тази година прогнозите са около 2,7 процента, посочи тя и добави, че повече подробности по темата ще има на 19 март при приключването на експертната мисия на МВФ, която е на посещение у нас. В същото време инфлацията също слезе надолу. Очакваме докъм края на годината да падне докъм под 4 процента, каза още Георгиева. 

България стои много добре, с изключение на инфлацията, което не е наш проблем, не ние създадохме тази инфлация, отбеляза Георгиева и добави, че тя дойде от двата последователни шока - пандемията, която удари по движението на стоки и функционирането на световната икономика, и войната в Украйна, която за Европа, включително за България, остава значителен фактор, тъй като много силно повлия на цените на енергоносителите.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анелия Цветкова/БТА