Криминализират и продажбата на изборни гласове
Криминализират и продажбата на изборни гласове / netinfo

Да се криминализира както предлагането, така и приемането на облаги, за да се гласува по време на избори – това предвижда предложената от Павел Шопов от „Атака” промяна в Наказателния кодекс, която депутатите подкрепиха на първо четене.

Правната комисия не беше подкрепила този проект, защото преди повече от година Народното събрание записа затвор до три години или пробация за купуването на гласове на избори и глоба до 2000 лева за многократно гласуване на един и същи вот. Промяната беше предложена тогава от депутати от левицата.

Павел Шопов призова днес за подкрепа на проекта му, защото съществуващите в момента санкции в наказателния кодекс не се прилагали и не спирали това уродливо според него явление. До момента няма предвидено наказание за приемането на пари и облаги по време на избори, а само за предлагането им. Шопов изрази готовност предлаганите от него текстове да бъдат прецизирани преди второ четене.

В одобрения на първо четене проект той предлага затвор от шест месеца до две години или глоба до 1000 лева за гласоподавателите, които приемат или поискат облага, за да гласуват на избори. За тези, които организират или участват в раздаването на пари или дарове, предложената санкция е затвор до три години или глоба до 3000 лева.