/ iStock/Getty Images
Започналото от запад увеличение на облачността днес ще обхване цялата страна и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, около и след обяд, на места, с гръмотевици, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ще духа слаб до умерен вятър, в Източна България - от югоизток, в западната половина от страната - отначало от югозапад, след обяд - от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, по-ниски - по Черноморието, в София – около 14°. Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще е значително по-ниско от средното за месеца. 

Над Черноморието облачността ще е значителна, около и след обяд - с валежи от дъжд, по южното крайбрежие - по-значителни по количество. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 8° и 12°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е значителна, с валежи от сняг, под 1800 метра - от дъжд. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, след обяд постепенно ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 9°, на 2000 метра - около 3°. 

През нощта срещу петък ще бъде ветровито, но валежите бързо ще спрат, от запад на изток, и облачността ще се разкъса и ще намалее.

В петък и събота ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е от западната четвърт, слаб до умерен. Ще бъде топло, с максимални температури в по-голямата част от страната над 20°, втория ден, на места, до 25°-26°.
НИМХ, БТА