Изтече 24-часовият срок, който ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си бяха дали, за да преговарят. По неофициална информация на NOVA според ГЕРБ правителство няма да има, тъй като двете страни не са се разбрали относно това кой да поеме постовете на министрите на енергетиката и отбраната. Отново по неофициална информация ПП-ДБ твърдят, че преговорите продължават.

Държавният глава има готовност да приеме кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни. Това съобщиха от прессекретариата на президентската институция по повод журналистически запитвания.

Припомняме, че в понеделник Мария Габриел прие мандата от Румен Радев като кандидат за министър-председател от ГЕРБ-СДС. Това се случи в присъствието на преговорния екип на ГЕРБ и на премиера в оставка акад. Николай Денков и съпредседателят от ПП-ДБ Кирил Петков.

Тази сутрин Христо Иванов не съобщи новина.

Нямам никакви новини – нищо, което да съобщя. Обсъждаме всичко. Днес се надявам всички да сме реалисти, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов на влизане в сградата на парламента.

ГЕРБ и ПП-ДБ финализират преговорите до обяд, Габриел отива при президента с решение

Кратък коментар направи и Делян Добрев от ГЕРБ, който е един от критиците на правителството в некоалиционния му формат досега.
Не съм голям оптимист. Не разбирам какво му е толкова важното на Тагерев, че един Тагарев да ни прати на избори, каза Добрев тази сутрин.

Също в понеделник Денков заяви, че представеният им проектосъстав на кабинет е неприемлив за ПП-ДБ. В него Габриел е премиер и външен министър, Тодор Тагарев е заменен от Христо Гаджев в отбраната, Красимир Вълчев става министър на образованието, Росен Желязков – на иновациите, двамата депутати Деница Сачева и Жечо Станков съответно – на труда и социалната политика и на енергетиката. Катя Панева пък поема здравеопазването.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС