Ковачки: Нужен е Закон за лобизма
Ковачки: Нужен е Закон за лобизма / netinfo

Не участвам в партия ЛИДЕР, но ще ги подкрепя и ще бъда техен симпатизант. Това заяви в ефира на Дарик радио бизнесменът Христо Ковачки. Името му беше свързано със създаването на политическата сила „Либерална инициатива за демократично европейско развитие” – ЛИДЕР.

В интервю за Дарик Христо Ковачки поясни, че новата формация е политически проект на повече от 80 работодатели. Въпреки, че името му служело за етикет на партията, бизнесменът декларира, че няма политически амбиции.

„Когато на мен ми беше предложено да участвам в този политически проект, думите ми бяха, че ще помагам, ще бъда симпатизант, но нищо повече не мога да направя за развитието на партия ЛИДЕР по простата причина, че съм ангажиран с редица икономически проекти и на този етап за мен това е по-важно и по-интересно”, обясни Христо Ковачки.

Според бизнесмена е несериозно да се смята, че една бизнес-партия би била коректив или регулатор на отношенията между бизнеса и политиците. По-скоро развитието на обществото щяло да коригира тези отношения, смята Ковачки.

За обществото е важно да бъде създаден Закон за лобирането, който под някаква форма да третира взаимоотношенията между политическите партии и бизнеса, заяви Ковачки. Според него успехът би бил „ако бизнесът плащал на обществото с политически проекти, а политиците плащали на бизнеса с подкрепа на тези проекти”.

Христо Ковачки коментира, че проблем по места е слабата комуникация между мениджърите на компаниите със съответните общински съветници и кметове.

Според бизнесмена било прекалено оптимистично да се мисли за ЛИДЕР като партия със сериозни амбиции за голямата политика на национално ниво. От това, което виждам като програма и послания на партията, задачата е по-скоро да се решават проблемите на местно ниво, коментира още Ковачки.

Запитан дали част от шефовете на компаниите, които учредиха ЛИДЕР, биха могли да станат част от листите на партията за общински съветници на местния вот Христо Ковачки обясни, че не знае конкретните намерения на политическата сила, но не би го изненадал подобен ход. И добави: „звучи ми твърде привлекателно един успешен бизнесмен да води листа за общински съветници – това би било добро за обществото”.