Конвенцията на ООН за правата на детето ще се прилага по план
Конвенцията на ООН за правата на детето ще се прилага по план / netinfo

Правителството одобри Националния интегриран план за прилагането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Планът предвижда намаляване на детската смъртност на 9,5 на хиляда до 2009 година.

Задачата на Националният интегриран план до 2009 година, за прилагане на Конвенцията на ООН за правата на детето, е да се намали броят на децата, настанени в специализирани институции, чрез прилагане на алтернативни грижи и услуги за семействата в риск. Обръщам се специално внимание на развитието на здравните услуги, насочени към децата и младите хора. Сред конкретните задачи в плана са разработването до края на тази година механизъм за наблюдаване спазването на правата на детето на национално и местно ниво.

Намаляване с 10% до 2009 година на броя на отпадащите ученици в задължителна училищна възраст, както и интегриране на 1/3 от децата със специални образователни нужди в общообразователната система. Предвижда се и до 2009 година детската смъртност да намалее на 9,5 на 1000 новородени, а 80% от малолетните и непълнолетните трябва да познават начините на заразяване и методите на превенция срещу СПИН. МС възложи на председателя на Държавната агенция за закрила на детето координацията по изпълнението на приоритети не плана.