Конституционният съд образува три дела за изборни нарушения

Конституционният съд образува три дела за изборни нарушения
Конституционният съд образува три дела за изборни нарушения / снимка: sxc.hu

Конституционният съд образува три конституционни дела по искане на партия ГЕРБ във връзка с проведените на 12 май парламентарни избори, предава Нова телевизия.

Вчера с 96 подписа на депутатите на ГЕРБ в Конституционния съд бяха внесени три жалби за касиране на изборите, проведени на 12 май. С гласовете на депутатите на Бойко Борисов бяха внесени и жалби от името на РЗС и НФСБ.

Делото под номер 13 е за касиране на изборните резултати по искане на група народни представители от ГЕРБ заради нарушения на закона в деня за размисъл.

Под номер 14 е образувано дело за произнасяне по законността на изборите за народни представители за 42-ро Народно събрание във връзка с нарушения на изборното законодателство при провеждане на изборите в секциите в Република Турция. То отново е подадено от група депутати от ГЕРБ, но по сигнал на РЗС.

В искането се твърди за незаконното разкриване на 86 изборни секции в Турция, за откриване на изборния ден от непълни състави от по двама или трима души на СИК и РИК, както и за търговия с вот сред компактни групи от български турци.

Делото под номер 15 отново е по искане на депутати от ГЕРБ, но по сигнал на Национален фронт за спасение на България (НСФБ) - за обявяване изцяло за незаконни изборите за народни представители за 42-ро Народно събрание. В изложението на искането се посочват конкретни случаи, в които партията е била ощетена при преброяването на изборните резултати.

НФСБ заяви, че ще поиска касиране на изборите още на 13 май, когато стана ясно, че партията е била много близо до достигането на 4-процентната бариера за влизане в парламента.