/ iStock/Getty Images
Няма да бъде провалено зимното почистване, взели сме всички мерки то да се случи. Няма никакъв риск, освен ако някоя фирма реши да ни бойкотира по политически причини. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова пред журналисти в Троян.

По думите й зимното почистване е в пълна подготовка, има сключени договори."Продължаваме да сключваме споразумения и настояваме да работим със старите фирми, няма нищо провалено. Старите договори, които заварихме, за поддръжка на пътища и зимно почистване, които са петгодишни и са над договорените - например, 20 милиона договор, а извършена работа за 200 милиона лева, се оказа, че по тях не можем да плащаме, защото влизаме в нарушение", поясни служебният министър.

Тя каза още, че е предложено на същите фирми споразумение с предмет на договора на две части - зимно почистване и всички свършени дотук работи. Според него могат да чистят тази зима срещу осигурените в бюджета 100 милиона лева, като зимното почистване струва между 60 и 80 милиона лева, в зависимост от снега и зимата.

Половината от фирмите вече са подписали такива споразумения, другите още ги подготвят, добави Комитова. Тя посочи още, че предложението към фирмите е средствата за свършената от тях работа да се изплатят в следващите две бюджета, поради липса на такъм в момента.

Относно строежа на АМ "Хемус" министърът на регионалното развитие заяви, че той не е спрян, проверяват се незаконните участъци. На лотове 4 и 5 се строи незаконно, каза още Комитова.

На въпрос за арестите при мащабната акция на ГДБОП, свързана със строителството на автомагистрала "Хемус", министърът посочи, че не е била уведомена за това. "Всеки има право да проверява в тази държава - има НАП, има Икономическа полиция, има структури, които се занимават с това. Аз се занимавам със строежите. Нищо не мога да кажа за арестите. Вътрешният министър не е длъжен да ме информира, това са специални операции", каза още Виолета Комитова.
БТА