Комисия в НС разреши отсрочка за цените на тока
Комисия в НС разреши отсрочка за цените на тока / снимка: Guliver/Getty Images
Комисия в НС разреши отсрочка за цените на тока
80669
Комисия в НС разреши отсрочка за цените на тока
Комисия в НС разреши отсрочка за цените на тока
  • Комисия в НС разреши отсрочка за цените на тока
  • Комисия в НС разреши отсрочка за цените на тока

Един, три или шест месеца са вариантите за отсрочка на новите цени на тока. В сряда в ресорната комисия беше приета поправка в Закона за енергетиката, според която енергийният регулатор да може отложи регулаторния период с месец и той да започне от 1 август.

От Патриотичния фронт обаче още вчера направиха заявка, че са необходими три месеца за целта тоест новият период да започва от 1 октомври, което е 3 седмици преди изборите.
Съпредседателят Красимир Каракачанов обясни, че решението за промяната на тока трябва да се отложи, докато не се намерят необходимите резерви.

От Реформаторския блок пък смятат, че отлагането трябва да е с шест месеца, докато има видими резултати от заявените мерки от правителството и въвеждането на енергийната борса.

Валентин Николов от ГЕРБ обясни, че с гласуваната промяна, която вероятно ще влезе в зала на 25 юни, се дава възможност на КЕВР да може да отсрочи с 30 дни регулаторния период и да вземе решението си след това.

За целта той допълни, че трите изредени точки от правителството - наредбата за облекчение на индустрията, проверките на АДФИ и свиването на административните разходи в държавната енергетика, са част от приоритетите и възможностите, които могат да направят Министерски съвет, Министерство на енергетиката, респективно като принципал на всички дружества, защото другите отношения, които са в цената, са изцяло приоритет на КЕВР.

Искрен Веселинов от Патриотичния фронт и председател на Комисията за наблюдение на КЕВР вчера обясни, че предложението на фронта е отсрочката да е три месеца или да се измести започването на новия регулаторен период от 1 юли на 1 октомври - три седмици преди изборите.

Отлагането на новия ценови модел за тока крие и вреди, и ползи

Според парламентарната група на Патриотичния фронт КЕВР трябва да отложи вдигането на цената на тока, докато не бъдат намерени и извадени необходимите резерви, каза Красимир Каракачанов.

Шест месеца удължаване на настоящия ценови модел поискаха от Реформаторския блок. „Бихме искали да видим резултатите от оптимизацията на разходите, за които се говори, и да видим какво ще се случи след като се въведе енергийната борса в България", каза Найден Зеленогорски от блока. Заради това от РБ смятат, че удължаване от шест месеца е закономерно и нормално.

Таско Ерменков от БСП пък коментира, че месец е крайно недостатъчен за реализация на заложените промени от правителството. „Става дума за прехвърляне на топката - от изпълнителната власт към комисията и от комисията към парламента, размазване на отговорности и кризисен пиар, при който всички се чувстват леко омърсени, но премиерът е в бяло, защото бил предложил това, моля ви се. Това е цялата история, никакви секрети, никакви конспирации. Един човек иска да остане в бяло, както в онзи виц, а останалите в цирка, знаете, в какво са облени", каза Ерменков.

Председателят на КЕВР Иван Иванов също каза, че 1 месец за готвените мерки не стига. Един месец не е достатъчно време, но продължаването на срока поначало, а пък още повече с още повече от месец, забавя реформата в българската енергетика, продължава да натрупва дисбаланси и води енергетиката надолу.

В четвъртък депутатите ще гласуват в пленарна зала с колко да се отложат новите цени на тока, а в петък КЕВР ще решава дали ще има или не отлагане.