Лукойл
Лукойл / БГНЕС
Парламентарната комисия по енергетика не прие промени в Закона за контрол при прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Руската федерация, дестабилизиращи положението в Украйна, предаде БГНЕС.

Законопроектът беше подкрепен от петима депутати, четирима се обявиха против, петима се въздържаха.

В законопроекта се посочва, че Рафинерията на „Лукойл" в Бургас заобикаля забраната на ЕС за търговия в страни-членки с продукти, произведени от руски петрол.

Делян Добрев внесе ново предложение за прекратяване дерогацията на „Лукойл“

Внесеният от депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев законопроект има за цел да постигне синхронизиране с европейското законодателство, тъй като с дерогацията България де факто заобикаля европейските санкции срещу Русия.

Целта на санкциите е да ограничат приходите на Русия от нефт, а оттам и възможността да водят военни действия. в законодателната инициатива се посочва още, че с издействаната дерогация от правителството на Кирил Петков рафинерията на „Лукойл" в Бургас преработва евтин руски петрол и продава горивата на високи цени, като по този начин наваксва загубените приходи от цените на руския петрол „Уралс".

Международно разследване: „Лукойл“ заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

Анализът на разходите и приходите по предварително оценка на взаимодействие показва, че с получената дерогация се нарушава и конкурентоспособността в региона, тъй като страните, съседни на България, не преработват руски петрол и произвежданите горива са с по-висока себестойност. Но въпреки това, не се очаква покачване на цените на горивата, тъй като „Лукойл" продава горивата на цени спрямо цените в региона около България.
БГНЕС