/ ThinkStock/Getty Images
Германия е лидер в производството на шоколад
Българите консумират около 25 тона шоколад годишно, което прави по около 3,5 кг на човек у нас, показват данни на Евростат за производството и консумацията на шоколад в страните на ЕС през 2017 г.

Това прави дневна консумация на човек у нас около 20-50 грама, докато в ЕС се изчислява между 30 и 90 грама средно за европейците. Всеки европеец е консумирал средно по около 10 кг шоколад годишно, което е близо три пъти повече от средното ниво у нас, отчита Евростат.

Пазарът на шоколад у нас възлиза на около 350 млн. лева годишно, а всеки пети консуматор на сладкото изкушение се намира в столицата. Дамите у нас на възраст 20-40 години са сред най-страстните любители на шоколадовите изделия.

Германия е кралицата на шоколада

Броят на най-търсените марки шоколад у нас се ограничава до 5-6 вида, като те са насочени предимно към средния ценови клас и се произвеждат от две или три международни компании, специализирани в шоколадовия бизнес. Според експерти сравнително слабото производство на шоколад у нас от малки частни фирми се ограничава както поради сравнително ниската консумация на този продукт, така и поради дефицита на суровината какао, като този проблем засяга и производството на шоколад и в световен мащаб.

През 2017 г. Европейският съюз е произвел около 4 млн. тона шоколад на стойност 18,3 млрд. евро. Сред държавите-членки Германия произвежда най-много шоколад - 1,3 млн. тона, или 32% от общото производство на шоколад в общността, следвана от Италия (0,7 млн. тона или 18%), Франция и Холандия (и двете по 0,4 млн. тона или 9% от общото производство в ЕС).
Следват Великобритания - 0,3 млн. тона или 7% от общото производство, Белгия - 0,3 млн. тона, или 6 на сто, Полша - 0,2 млн. тона, или 5%, и Испания - 0,1 млн. тона или 4% от общото производство на шоколад в ЕС.

iStock/Getty Images

Тези осем държави-членки на ЕС са произвели над 90% от общото производство на шоколад в общността през 2017 г., отчита статистиката. Данните не включват производството на шоколад, използван за промишлени цели, уточнява анализът.

Годишно всеки европеец е консумирал по около 10 кг шоколад, а оборотът от продажбите на сладкото изкушение варира между 18-20 млрд. евро, според Евростат.
БТА