Колата-ковчег край Луковит се подхлъзнала по мократа и кална настилка
Колата-ковчег край Луковит се подхлъзнала по мократа и кална настилка / БГНЕС, архив

Петте жертви от катастрофата край Луковит не са имали никакъв шанс, твърдят разследващите. Колата им се е носила като шейна по хлъзгавия и кален склон и със страшна сила се е врязала под автобуса, твърдят те.

Шофьорът Данаил се опитал да предотврати трагедията, като натиснал докрай спирачките, но опитите му останали без резултат. Две семейства и дете на годинка загинаха при произшествието.

Фолксвагенът, модел „Венто”, в който пътували жертвите, се подхлъзнал заради мократа и кална настилка на десен завой, минал в насрещното и се врязал челно в идващия автобус на фирма „Юнион Ивкони”, пътуващ по линията София - Свищов през Плевен.

Несъобразена скорост довела до жестоката катастрофа край Луковит? (ВИДЕО)

Това е основната версия за трагедията, разказаха пред в. „Телеграф” разследващи, които повече от пет часа вчера правиха оглед на мястото, а спасителни екипи рязаха ламарините, за да извадят телата на жертвите. Шофьорът на автобуса свил максимално вдясно, за да избегне удара. След сблъсъка колата била влачена няколко метра.

Двете сестри Валентина и Тони, съпрузите им Николай и Данаил и детенцето, пътували към Сливенския край. Отивали да вземат 13-годишния син на Тони и Николай, който бил настанен в поправителен дом. Майката имала 6 деца, дълги години била разделена с мъжа си и синът й и бил отнет, защото не можела да се грижи за него.

Дете и четирима възрастни загинаха в жестока катастрофа (ВИДЕО)

Двете семейства тръгнали с „Фолксваген“-а около 12.00 ч. от ромския квартал „Изток” на Луковит, твърдят техни роднини.

Малко след инцидента в махалата се разчуло за случилото се и всички тръгнали към катастрофата. Загиналите били от ромския род на т.нар. „кошничари”. Според роднините на жертвите шофьорът Данаил не може да е карал бързо, защото малко след спускането обикновено вардели катаджии и той знаел това. Скоростта на „Фолксваген"-а не е ясна, защото на мястото има спирачен път.

Сред пътниците в автобуса няма пострадали. На място бил изпратен друг, с които те да  бъдат извозени. Движението след катастрофата не беше спирано, а се извършваше само в едното платно, като катаджии регулираха трафика.